Linkovi

Nekim Amerikancima božićni blagdani s okusom gorčine (27/12/03) - 2003-12-27


Mnogim Amerikancima ova je blagdanska sezona djelomično pomućena zbog terorističkih prijetnji i povišene razine opasnosti kod kuće, kao i velikog broja američkih vojnika koji svakodnevno riskiraju svoje živote služeći u Iraku. Jedan od njih je i pripadnik pričuvnog sastava Gregg Bly, kojeg je izvjestitelj Associated Pressa zatekao na aerodromu u Philadelphiji dok čeka na let kući za Columbus, u saveznoj državi Ohio. Ovaj trideset četverogodišnjak nalazi se na petnaestodnevnom odsustvu po prvi put od siječnja ove godine. Otada nije vidio svoju petogodišnju kćer i jednostavno priznaje kako je pomalo uzdrman i nervozan. Ipak, Gregg Bly je jedan od sretnika među 130 tisuća američkih vojnika u Iraku koji nisu imali priliku biti sa svojim najbližima tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana.

U saveznoj državi Massachusetts mnoge obitelji iskoristile su priliku i tzv. videokonferencijskim sustavom komunicirale sa svojim bližnjima osam tisuća milja daleko. Narednik Marc L'Italien razgovarao je na taj način po drugi put u tjedan dana sa svojim roditeljima. Njegova majka kaže kako je izbivanje njena dvadeset četverogodišnjeg sina bilo posebno teško na božićno jutro. "On je obično taj koji nas probudi i želi otvarati darove".

U bazi Nacionalne garde u Milfordu, sve što je Kathleen Wasic željala bilo je da vidi svog dvadeset četverogodišnjeg sina koji služi u jednom transportnom vodu Garde stacioniranom u Iraku. Na Božić ona ga je, zajedno sa svojom snahom, imala priliku vidjeti po prvi put otkako je tamo raspoređen na dužnost u ožujku. To je za nju – kako kaže – "najveći božićni dar koji je mogla dobiti".

Istovremeno po cijeloj zemlji putnici su pokušavali stići na svoja odredišta na vrijeme za Božić, dok su na aerodromima bile znatno postrožene mjere sigurnosti zbog izvješća da teroristi možda planiraju novi napad otetim zrakoplovom na Sjedinjene Države. Jean Marie Buchet, pedeset četverogodišnja Parižanka, trebala je putovati za Los Angeles kako bi provela blagdane s obitelji, kad je saznala nakon šestosatnog čekanja da je njen let otkazan, zajedno s još pet drugih letova Air Francea na liniji Pariz-Los Angeles.

XS
SM
MD
LG