Linkovi

Božić u Jeruzalemu (26/12/03) - 2003-12-25


Proslave Božića koje su počele jučer u Betlehemu nastavile su se danas diljem Svete zemlje. Iz Jeruzalema nam se javio Ross Dunn, koji je bio na misi sa stotinama vjernika iz Nigerije.

Mjesto na kojem se nalazimo nije Betlehem, već Vrt svetog groba – neposredno izvan zidina starog dijela Jeruzalema, gdje je prema biblijskom predanju raspet, pokopan te uskrsnuo Isus Krist. Za baptističkog svećenika Kena Trestraila, upravo je ovo pravo mjesto za božićno okupljanje jer se – prema njegovim riječima - "priča o rođenju Krista ne može odijeliti od činjenice da je on umro na križu." "Vjerujem da je svemogući Bog, naš otac, bio svjestan križa i križnog puta čak i prije no što je ugledao betlehemsku zvijezdu, koja je navijestila Isusovo rođenje."

Emotivna misa koju je u izvan jeruzalemskih zidina održao Ken Trestrail, prilično se razlikovala od mirnog i trijeznog izlaganja latinskog patrijarha Michaela Sabbaha, najviše katoličkog predstavnika u Svetoj zemlji. On je jučer služio misu u Betlehemu, na kojoj su se mogli čuti i politički tonovi. Patrijarh, podrijetlom Palestinac, osudio je gradnju izraelske zaštitne ograde, kojom će se odijeliti palestinska područja od teritorija Izraela.

Tel Aviv tvrdi da je ograda potrebna kako bi se židovska država zaštila od terorističkih napada.

No, nadbiskup Sabbah smatra da “ograda pretvara palestinska naselja u velike zatvore”, te je u suprotnosti s idejom Svete zemlje u kojoj bi dva naroda trebala živjeti u miru.

No, na današnjoj misi u Jeruzalemu, vjernici - mahom stranci – nisu željeli misliti o politici. Anglikanski biskup Ikechi Nwosu, koji je predvodio hodočasnike iz Nigerije, zatražio je božji blagoslov za njegovo stado: "Mir božji - koji prelazi ljudske sposobnosti razumjevanja, koji je jači i od današnjih sukoba u Betlehemu, mir koji je odaren svakom božjem djetetu – neka taj mir dođe i neka traje za vjeke vjekova."

Biskup Nwosu pozvao je svoje vjernike da šire poruku Božića, a oni su svojim angažiranim sudjelovanjem u misi pokazali da su se njegovom pozivu već odazvali.

XS
SM
MD
LG