Linkovi

Prvi slučaj kravljeg ludila u SAD (24/12/03) - 2003-12-24


Američka ministrica poljoprivrede Ann Veneman izjavila je da istražitelji njezina ministarstva nastoje utvrditi podrijetlo goveda zaraženog kravljim ludilom, koje je jučer pronađeno u jednoj klaonici u saveznoj državi Washington.

Cilj ovog postupka – utvrditi postoje li zaraženi prehrambeni proizvodi. U intervjuu televizijskoj mreži CNN, gospođa Veneman je rekla da će njezino ministarstvo – kao prvu mjeru - s tržišta povući oko 4 i pol tone govedine, koje su možda zaražene.

Izvješće o prvom slučaju kravljeg ludila u Sjedinjenim Državama dovelo je do zabrane uvoza američke govedine od niza azijskih zemalja, kao i Australije i Rusije.

Ministrica poljoprivrede Ann Veneman izjavila je međutim da je opskrba hranom sigurna te da je rizik po zdravlje potrošača u ovom trenutku minimalan.

Govedo marke Holstein – zaklano početkom mjeseca – prošlo je tri klaonice, prije no što je otkriveno da je zaraženo kravljim ludilom. Daljnji veterinarski testovi provode se danas.

U slučaju konzumiranja govedine koja je zaražena kravljim ludilom moguće je oboljenje na mozgu, koje može dovesti do paralize i smrti. Od 1986. – kada je u Britaniji otkriven prvi slučaj kravljeg ludila – od ove je zaraze umrlo stotinjak osoba.

Kako iz Brisela javlja Lada Stipić Niseteo, za razliku od azijskih zemalja Europska Unija ne namjerava uvoditi dodatne zaštitne mjere i ograničenja uvoza američke govedine, priopćila je u srijedu dežurna glasnogovornica eurpske Komisije Antonia Mochan reagirajući na informaciju da je u SAD detektiran prvi slučaj BSE-a ili, popularnije, kravljeg ludila.

Sjedinjene su Države za EU još 1999. godine svrstane u kategoriju zemalja u kojima je moguća pojava ove bolesti što znači da su na znazi strože mjere kontrole porijekla mesa i njegove zdravstvene ispravnosti. Kontrole se smatraju dostatnima.

Nakon što je sredinom devedesetih BSE do temelja uzdrmala europsku industriju mesa, provedene su striktne mjere koje su, između ostaloga, pretpostavljale uništenje ogromnog broja životinja, potom provedbu detaljnih pretraga zdravlja goveda i, konačno, temeljem znanstvenih činjenica sastavljen je popis zemlja na čijem je prostoru moguća pojava kravljeg ludila. Zemlje su temeljem procene rizika podijeljene u kategorije i primjereno kategorizaciji EU je počela provoditi restrikcije.

Prema predviđanjima stručnjaka – a na to je danas upozorila i glasnogovornica Komisije – SAD su zemlja gdje je moguća pojava bolesti. Uzgred, u ovoj su kategoriji sve europske zemlje s izuzetkom Norveške. Hrvatska se također nalazi u skupini zemalja s veoma malom mogućnošću izbijanja kravljeg ludila i prema njoj se provode jednake zaštitne mjere kao prema SAD, iako u Hrvatskoj nije nađena BSE.

Američka govedina teško dolazi do europskog tržišta i radi još neriješenog pitanja hormona rasta u mesu koji su, prema europskim stručnjacima, opasni po ljudsko zdravlje. Ono što se iz SAD uvozi na europsko tržište je, zaključit će Antonia Mochan, "proizvod vrhunske kvalitete u svakome pogledu".

XS
SM
MD
LG