Linkovi

Sloboda i pravda za sve (29/11/03) - 2003-11-28


Ovo je doba godine kada Sjedinjene Države izražavaju zahvalnost za blagoslove slobode, doba, kako je rekao predsjednik Bush, za ponovno posvećivanje osnovnim idealima i uvjerenjima.

"Vjerujemo u otvorena društva organizirana prema moralnim uvjerenjima. Vjerujemo u privatno tržište, koje suosjećajna vlada čini humanim. Vjerujemo u gospodarstva koja nagrađuju napore, društva koja štite slabe i obvezu svih zemalja da poštuju dostojanstvo i prava svih ljudi. Cijenimo naša vlastita građanska prava i zato se zalažemo za ljudska prava drugih. Potvrđujemo Bogom dano dostojanstvo svakog čovjeka i zato na siromaštvo, represiju, glad i bolest odgovaramo akcijom…Zalažemo se za napredovanje slobode i mira koji sloboda donosi."

"Napredovanje slobode," rekao je predsjednik Bush, "predstavlja snažan trend. Ipak, sloboda se može izgubiti, ukoliko se ne brani."

"Uspjeh slobode počiva na izboru i hrabrosti slobodnih naroda, te na njihovoj spremnosti na žrtvovanje. U rovovima prvog svjetskog rata, kroz rat koji se u četrdesetim godinama vodio na dvije bojišnice, pa do teških borbi u Koreji i Vijetnamu i misija spašavanja i oslobađanja na gotovo svakom kontinentu, Amerikanci su uvijek iskazivali svoju spremnost da se žrtvuju za slobodu."

Upravo zato Sjedinjene Države i njihovi saveznici rade na dovođenju mira, sigurnosti i slobode u Irak, Afganistan i druge zemlje. "Ovo je misija," rekao je predsjednik Bush, "za sve one koji vjeruju u demokraciju, toleranciju i slobodu."

"Blagostanje, društvena vitalnost i tehnološki napredak nekog naroda izravno određuju dometi njegove slobode. Sloboda odaje počast i otvara vrata ljudskoj kreativnosti, a kreativnost odlučuje o snazi i bogatstvu zemalja. Sloboda je istovremeno plan Neba za čovječanstvo i najbolja nada za napredak ovdje na Zemlji."

"Sloboda je pravac u kojem se kreće povijest," rekao je predsjednik Bush. "Samoostvarenje i isticanje pojedinaca dolaze kroz odgovorno korištenje slobode. Vjerujemo da sloboda..nije samo za nas, već da je ona pravo i sposobnost cijelog čovječanstva."

XS
SM
MD
LG