Linkovi

Testiranjem DNK do rješenja starih zločina (28/11/03) - 2003-11-27


Proteklih desetak godina u metodama rada policije došlo je do prave male revolucije. Zahvaljujući DNA testovima, policija i tužitelji uspjeli su identificirati stotine kriminalaca, koji bi, bez te nove metode, izbjegli pravdi. Čak i oni koji su počinili kaznena djela prije uvođenja novih metoda genetske identifikacije, otkrivaju da se mogu naći pred sudom, ukoliko njihova DNA bude otkrivena novim testiranjem starih dokaza. No, to je moguće samo ukoliko u njihovom slučaju nije došlo do zastare. Ipak, postoje načini da se rokovi zastare - zaobiđu.

Tužitelji u New Yorku počeli su nedavno podizati optužnice protiv više od šest stotina DNA profila, čiji vlasnici za sada nisu poznati. Većina tih profila dobivena je analizama sperme s tijela žena koje su silovane prije oko devet godina. Prema zakonima u New Yorku, slučajevi silovanja zastarijevaju nakon deset godina, što znači da se nakon toga protiv mogućeg počinitelja više ne može podići optužnica. Do sada je tužiteljima za podizanje optužnice trebalo ime potencijalnog počinitelja. No, zahvaljujući novoj mjeri koju je uveo njujorški gradonačelnik, tužitelji sada mogu podizati optužnice protiv DNA profila i zatim sudski goniti njegovog vlasnika, kada god ga otkriju.

John Feinblatt, njujorški koordinator za kazneno pravosuđe, kaže da su rokovi zastare uvedeni kada su se sudski postupci oslanjali na sjećanja svjedoka u prikupljanju i predstavljanju dokaza. No, danas, kako kaže, znanstvene metode DNA analize omogućuju zaobilaženje rokova zastare: "Zahvaljujući DNA testovima, više ne moramo nagađati. DNA ne zaboravlja. Nema veze je li uzorak star pet, deset ili petnaest godina. U svijetu u kojem se oslanjamo na DNA analize, rokovi zastare postali su anakronizam, jer više nemaju nikakvu svrhu."

Zakonodavci, ipak, ne žele ukinuti rokove zastare, u svrhu zaštite nevinih. Kako kažu, nevinoj osobi optuženoj za kazneno djelo počinjeno prije desetak godina, nije se lako braniti. Ukoliko branjenik ima alibi, nakon toliko godina, moglo bi biti teško pronaći svjedoke koji će mu alibi potvrditi. Možda se ni sam ne sjeća što je tog dana radio. No, John Feinblatt ukazuje da se podizanjem optužnica protiv DNA profila ne žele izbjeći svi rokovi zastare, već samo oni koji se odnose na silovanja.

Zato je taj projekt privukao pažnju i djelomičnu podršku Petera Neufelda, istaknutog odvjetnika, koji je pomogao u obrani O.J. Simpsona i koji često brani nepravedno zatvorene nevine ljude: "S jedne strane, podizanje optužnice protiv DNA profila na temelju sperme je prihvatljivo, ali da li bi to bilo prihvatljivo kada bi se radilo o vlasti s mjesta zločina, za koju se ne može dokazati da pripada počinitelju? Mislim da ne. Zato vjerujem da takve optužnice treba koristiti samo kada su tužitelji posve sigurni da genetski materijal pripada počinitelju."

Optužnice protiv počele su se podizati i u drugim gradovima, kao što su Austin u Texasu i Ann Arbor u Michiganu. No, New York je za sada jedini grad koji je tom pristupio sustavno, zahvaljujući donaciji od 350 tisuća dolara, dobivenoj od Ministarstva pravosuđa.

XS
SM
MD
LG