Linkovi

Dan zahvalnosti (27/11/03) - 2003-11-27


Dan zahvalnosti ove se godine u Sjedinjenim Državama obilježava 27. studenoga. To je dan kada Amerikanci izražavaju zahvalnost za svoju slobodu i druge blagoslove u kojima uživaju. Dan zahvalnosti prvi su obilježili europski doseljenici i američki Indijanci početkom 17. stoljeća, koji su njime proslavili bogatu žetvu.

14. listopada 1789. George Washington, prvi predsjednik novoosnovanih Sjedinjenih Američkih Država, izdao je proklamaciju zahvalnosti za, kako je rekao, "miran i razuman način na koji smo uspjeli postaviti temelje vlade, koja će služiti našoj sigurnosti i sreći, te za građanske i vjerske slobode kojima smo blagoslovljeni."

Svake godine na Dan zahvalnosti, Amerikanci se, prema običaju, okupljaju sa članovima obitelji i prijateljima, ne samo da bi slavili već i da bi se, kako je rekao predsjednik George Walker Bush, "sjetili onih u drugim zemljama koji pate pod represijom, koji čeznu za slobodom i za koje molimo da jednog dana počnu živjeti u svijetu mira i u slobodnom društvu."

"Cijenimo naša građanska prava i zato se zalažemo i za građanska prava drugih. Potvrđujemo Bogom dano dostojanstvo svakog čovjeka i zato na siromaštvo, represiju, bolest i glad odgovaramo akcijom."

Koalicije predvođene Sjedinjenim Državama oslobodile su narode Afganistana i Iraka. Te se zemlje, uz američku pomoć, sada obnavljaju. No, kako je rekao predsjednik Bush, rat protiv terorizma koji je započeo divljačkim napadom 11. rujna 2001, vodi se na mnogo frontova.

"Nada da je opasnost prošla utješna je, razumljiva, ali i lažna. Napadi koji su uslijedili – na Baliju, u Džakarti, Casablanci, Bombaju, Mombasi, Najafu, Jeruzalemu, Rijadu, Bagdadu i Istanbulu – nisu bili samo san. Oni su dio globalne kampanje terorističkih mreža, koje žele zastrašiti i demoralizirati sve one koji im se protive."

No, teroristi neće uspjeti. Kako je rekao predsjednik Bush, "Suočit ćemo se s tim prijetnjama s otvorenim očima i porazit ćemo ih."

XS
SM
MD
LG