Linkovi

Kako će smanjivanje broja američkih vojnika u Njemačkoj utjecati na odnose Washingtona i Berlina (26/11/03) - 2003-11-26


Iako su razlike između Washingtona i Berlina u vezi s Irakom dosta izražene, Ameriku i Njemačku veže snažno prijateljstvo, dugo više od pedeset godina. Tome su pridinijeli i milijuni američkih vojnika koji su služili i služe u Njemačkoj. Međutim, njihov broj se svake godine smanjuje – zbog promjena u američkoj obrambenoj strategiji. Kako će se to odraziti na odnose Washingtona i Berlina?

Američka pomoć nakon drugog svjetskog rata bila je od ključne važnosti za Njemačku. Maršalovovim planom osiguran je novac za ekonomsku obnovu. Američka je vojska bila na njemačkoj granici sa sovjetskim blokom, te je tako spriječen prodor Crvene armije na Zapad. Klaus Rodens, gradonačelnik mjesta Spangdahlem u južnoj Njemačkoj, kraj kojeg se nalazi američka zrakoplova baza, kaže da su veze s Amerikom vrlo duboke. "Nikad nećemo zaboraviti što su Amerikanci učinili za nas nakon druggo svjetskog rata".

Međutim, kraj hladnog rata je sve to promijenio. U posljednjih deset godina iz Njemačke je otišlo oko dvije trećine američkog vojnog osoblja. Promjene objašnjava general Charles Wald, iz zapovjedništva američkih snaga u Europi, koje se nalazi u Stutgartu. "Nakon pada Berlinskog zida došlo je do značajnih promjena. U Europi smo 1989. imali 315 tisuća vojnika. Danas ih u aktivnoj službi ovdje imamo 114 tisuća".

Postupni odlazak američkih snaga iz Njemačke imat će utjecaja i na ukupne odnose dvije zemlje – smatra Stephen Szabo, profesor međunarodnih odnosa na Sveučilištu Johns Hopkins. "Jedna od najboljih veza između Amerike i Njemačke u posljednjih 25 godina bili su upravo američki vojnici i njihove obitelji. U posljednjih 20 do 30 godina, u Njemačkoj je živjelo oko 12 milijuna Amerikanaca, što vojnika, što članova njihovih obitelji. Oni su bili odličan most između dvije zemlje. U Americi, pro-njemački nastrojena populacija često su upravo vojnici i njihova rodbina".

Ako Sjedinjene Države odluče preseliti svoje baze iz Njemačke, najvjerojatnije će ih preseliti u bivše komunističke zemlje, nove članice NATO saveza ili pak zemlje-kandidate koje će članice NATO-a postati sljedeće godine. Stephan Kornelius, vanjskopolitički komentator lista Sueddeutsche Zeitung iz Muenchena, kaže da je “selidba logična sa strateške točke gledišta, no da je to loša vijest za američko-njemačko prijateljstvo”. Uz to, kaže Stephen Kornelius, odlazak Amerikanaca iz Njemačke oživljava i – u povijesti često kontroverzno - pitanje njemačke uloge na europskoj, odnosno svjetskoj sceni.

XS
SM
MD
LG