Linkovi

Bush o sigurnijem svijetu (6/10/03) - 2003-10-06


Svijet je danas sigurniji jer je u Afganistanu koalicija, na čelu sa Sjedinjenim Državama, uništila logore za obuku terorista al-Qaide i uklonila brutalni talibanski režim koji je sponzorirao teror.

Svijet je, također, sigurniji, kaže predsjednik George Walker Bush, jer je u Iraku koalicija 'privela kraju režim koji je održavao veze s terorom dok je stvarao oružja za masovno uništavanje': "U borbi između terorističkih ubojica i miroljubivih zemalja nema neutralnosti. Sve se zemlje moraju pridružiti suprotstavljanju toj opasnosti, gdjegod se ona pokaže, prije nego što teroristi uspiu nanijeti još veće štete i patnje. Sve zemlje trebaju stajati uz narode Afganistana i Iraka dok oni izgrađuju svoju budućnost, temeljenu na slobodi i demokraciji."

Sada koalicija pomaže iračkom narodu u izgradnji demokratske zemlje koja će biti primjer slobode za svoje susjede. Iračka policija, granična služba, kao i nova vojska uvježbavaju se, kako bi irački narod sam mogao skrbiti o svojoj sigurnosti.

Irak ima upravno vijeće i ministre prijelazne vlade, a kreće se ka održavanju slobodnih izbora. Kao što je rekao predsjednik Bush, cilj je 'slobodan Irak, gdje je irački narod odgovoran za svoje vlastite poslove': "Ulozi su visoki i za Srednji Istok i šire. Ako sloboda i napredak posrnu na Srednjem Istoku, ta će regija nastaviti izvoziti nasilje koje odnosi živote u Americi i diljem svijeta. Ako, pak, u tom području uznapreduju demokracija, tolerancija i mir, to će potkopati gorčinu i neprijateljstvo koji hrane terorizam."

Teroristi su odabrali borbu protiv reda i slobode u Iraku. Oni su uzeli na metu Iračane, koalicijske postrojbe i osoblje Ujedinjenih naroda. Kako je to rekao predsjednik Bush, teroristi 'moraju biti i bit će poraženi'.

XS
SM
MD
LG