Linkovi

Račan: 'Vladin prijedlog rezultat delikatne situacije' (3/10/03) - 2003-10-03


Hrvatska Vlada Saboru je danas predlozila da zbog protivljenja EU ne proglasava iskljucivi gospodarski pojas. Pred zastupnicima u Saboru dva su prijedloga prosirenja jurisdikcije na Jadranu, vladin o ribolovno ekoloskoj zoni i Hrvatske stranke prava o gospodarskom pojasu.

Premijer Ivica Racan u Saboru je kazao da je vladin prijedlog rezultat "delikatne situacije" u kojoj se Zagreb nasao nakon sto ga je EK, prihvacujuci argumente Slovenije i Italije, upozorila da ne vuce jednostrane poteze i ne proglasava iskljucivi gospodarski pojas u Jadranu. Premijer je kazao da je ribolovna zona kompromisno rjesenje kojim se zadovoljavaju oba nacionalna interesa, stiti Jadran i ne ugrozava kandidatura za clanstvo u Uniji. "Ne zelimo," rekao je, stvoriti novi prepreku ulasku u EU.Mislimo da ovim prijedlogom, koliko je to moguce u postojecoj situaciji ne negirajuci probleme koje mozemo imati u komunikaciji s Europom i EU maksimalno stitimo jedan i drugi nacionalni interes," izjavio je premijer.

Vlada je predlozila da ribolovno-ekoloski pojas stupi na snagu tek za godinu dana nakon tehnickih priprema i dogovora sa susjedima i EU. U razgovoru s Bruxellesom pozivat ce se na Spanjolsku i Francusku koje imaju ribolovnu odnosno ekolosku zonu.

Vlada tvrdi da ribolovno-ekoloski pojas stiti ista prava kao i gospodarski od iskoristavanja, istrazivanja, ocuvanja i gospodarenja ribljim resursima izvan granice teritorijalnih voda do zastite morskog okolisa. "Hrvatska dobiva instrument zastite kakav bi dobila i da proglasi gospodarski pojas," rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Ivan Simonovic. Kao jedinu razliku naveo je tehnolosko iskoristavanje morskih struja.

Unatoc upozorenjima da i kompromisno rjesenje koje nudi vlada nece naici na dobre reakcije u Bruxellesu, osobito ne kod susjeda, opozicija smatra da Hrvatska ima pravo proglasiti gospodarski pojas. Predsjednik HSP Anto Djapic koji je s tim prijedlogom izasao pred Sabor drzi da se radi o pitanju drzavnog suvereniteta. "Hrvatska ne bi narusila medjunarodni ugled jer drzava brani svoj ugled samo onda ako brani prava koja joj jamci Povelja UN-a i konvencija UN-a o pravu mora," rekao je Đapic.

Predsjednik najjace opozicijske stranke HDZ-a Ivo Sanader kazao je se Hrvatska blamira pred svijetom zbog vladine nesposobnosti i loseg menadzmenta oko proglasenja gospodarskog pojasa. "Uz dobro lobiranje i jaku argumentaciju mozemo pridobiti vecinu unutar Unije za gospodarski pojas," kazao je Sanader.

Politicki analiticari skloni vladi ocjenjuju da je povukla kontraproduktivan potez. Damir Grubisa iz Instituta za medjunarodne odnose kazao da je "potez proglasenja ribolovno ekoloske zone uoci izbora za domacu upotrebu". "Problem je sto ce vjerojatno dodatno razljutiti susjede, dovesti do novih upozorenja EU a mogao bi ugroziti hrvatsku kandidaturu" - kazao je Grubisa za Glas Amerike.

XS
SM
MD
LG