Linkovi

Bijela kuća pod istragom zbog odavanja imena tajne agentice (29/9/03) - 2003-09-29


Američko ministarstvo pravosuđa počelo je istragu kojoj je cilj ispitati tvrdnje da je netko iz Bijele kuće novinarima odao ime jedne tajne agentice Središnje obavještajne službe CIA-e. Suprug tajne agentice je američki diplomat koji je kritizirao obavještajne podatke o postojanju iračkog oružja za masovno uništavanje.

Predsjednikova savjetnica za nacionalnu sigurnost, Condoleezza Rice jučer je potvrdila da se ovim pitanjem bavi Ministarstvo pravosuđa, no izjavila je da joj nije poznato da su agentičin identitet odali djelatnici Bijele kuće. Gospođa Rica je izjavila da će Bijela kuća u potpunosti surađivati u istrazi.

Podsjetimo, jučer je o istrazi javio dnevnik Washington Post, navodeći da će se ona provesti na zahtjev direktora CIA-e, Središnje obavještajne agencije. Washingtonski je list naveo izjavu jednog visokog dužnosnika administracije koji je rekao da je odavanje imena djelatnice CIA-e predstavljalo “jednostavnim riječima – osvetu”.

Namjerno odavanje identiteta tajnih agenata, prema američkom saveznom zakonu, je kazneno djelo.

CIA-ina agentica je supruga američkog diplomata Josepha Wilsona, koji je u srpnju objavio članak u New York Timesu u kojem je kritizirao tvrdnju Bijele kuće da je Irak navodno pokušao nabaviti uran u afričkoj državi Niger.

Prema Washington Postu, nakon što je članak objavljen, dva visoka dužnosnika Bijele kuće odali su nekim novinarima ime i profesiju supruge Josepha Wilsona. Jedan od novinara, utjecajni komentator Robert Novak, njezino je ime i objavio u svojoj kolumni koja se bavila problematikom Iraka. Joseph Wilson izjavio je da vjeruje kako je Bijela kuća to učinila da bi zastrašila kritičare svoje politike prema Iraku.

XS
SM
MD
LG