Linkovi

SAD ponovno član UNESCO-a (30/9/03) - 2003-09-29


Nakon gotovo dvadesetgodišnje pauze, Sjedinjene su se Države vratile u UNESCO, Organizaciju Ujedinjenih naroda za obrazovnu, znanstvenu i kulturnu suradnju. Tim povodom je u Parizu, na skupu UNESCO-a bila nazočna prva dama Sjedinjenih Država Laura Bush, koja i predsjeda ovom konferencijom.

U svom govoru predstavnicima članica ove organizacije, gospođa Bush je rekla da UNESCO ima važnu ulogu u promicanju ideja i vrijednosti kojima se svijet treba oduprijeti terorizmu.

Pred zgradom UNESCO-a opet će danas, na posebnoj svečanosti, biti podignuta i američka zastava, uz zastave drugih članica.

Prva je dama danas također bila u Elizejskoj palači, gdje ju je – poljupcem u ruku – dočekao predsjednik Jacques Chirac. Francuska izvještajna agencija navodi riječi glasnogovornice predsjednikova ureda koja je rekla da se prijateljski razgovor gospođe Busha i predsjednika Chiraca odnosio na teme obrazovanja, zdravstva i kulture.

Laura Bush – inače po profesiji učiteljica i knjižničarka - početkom je ove godine bila imenovana počasnom veleposlanicom UNESCO-a, povodom “Desetljeća opismenjavanja”, akcije kojoj je cilj opismeniti oko 800 milijuna nepismenih odraslih ljudi i 100 milijuna nepismene djece u svijetu.

Inače, Sjedinjene su Države istupile iz UNESCO-a 1984. godine, kada ju je bivši predsjednik Ronald Reagan optužio za promicanje anti-zapadne politike te rasipanje novca. Predsjednik George Bush je prošle godine izjavio da se UNESCO reformirao te da će se Sjedinjene Države vratiti u članstvo.

Prva dama Laura Bush sutra putuje u Moskvu, na sajam knjige kojeg organizira supruga ruskog predsjednika.

XS
SM
MD
LG