Linkovi

Srčana oboljenja za žene opasnija od raka (27/9/03) - 2003-09-26


Srčani i moždani udari ubijaju dva puta više žena od svih oblika raka zajedno – upozorava Svjetska zdravstvena organizacija. Prema podacima svjetskog zdravstvenog tijela, bolesti srca i krvnih žila ubijaju godišnje 16 milijuna ljudi, od čega su preko polovina žene. Stručnjaci WHO-a ističu da se srčana oboljenja mogu lako spriječiti, no da se žene manje čuvaju od bolesti srca, nego od raka.

Američki znanstvenici upozoravaju da se srčana oboljenja kod žena vrlo rijetko točno dijagnosticiraju. Kada žena dođe u ordinaciju žaleći se na mučninu, umor i bolove po tijelu, većina liječnika prvo posumnja na gripu, a tek se rijetki sjete – srčanog udara. Stručnjaci također ističu da su i postojeći protokoli liječenja nakon srčanog udara manje efikasni za žene, nego za muškarce. 35 posto žena koje prežive prvi srčani udar umire u roku od godinu dana.

Znanstvenici pozivaju žene diljem svijeta da se hrane što zdravije, da prestanu pušiti i da se bave tjelovježbom. Ovogodišnji Svjetski dan srca, koji se obilježava sutra, bit će posvećen jačanju svijesti o srčanim oboljenjima kod žena.

XS
SM
MD
LG