Linkovi

Uhićen muslimanski svećenik na službi u američkim oružanim snagama (21/9/03) - 2003-09-21


Američke vlasti uhitile su muslimanskog svećenika na službi u američkoj vojsci koji je obavljao vjersku službu za zatvorenike u mornaričkoj bazi u zaljevu Guantanamo na Kubi.

Vojni dužnosnici kažu da je kapetan James Yee, poznat i kao Youssef Yee, uhićen 10. rujna na Floridi nakon što se vratio iz Guantanama. U američkoj mornaričkoj bazi zatvoreno je 650 osumnjičenika iz 43 zemlje za koje se vjeruje da su pripadali talibanima ili terorističkoj mreži al-Qaidi.

34-godišnji svećenik nalazi se u vojnom zatvoru dok se istodobno provodi istraga o njegovim aktivnostima.

Protiv ovog američkog državljanina kineskog podrijela za sada protiv nije podignuta službena optužnica. Međutim, američki mediji prenose izjave nekih agenata koji kažu da je vojni muslimanski svećenik uhićen zbog sumnje da se bavio špijunažom te da je u trenutku uhićenja imao kod sebe povjerljive dokumente koji potječu iz baze u Guantanamu. Kapetan Yee diplomirao je na vojnoj akademiji West Point, a početkom 90-tih napustio je vojsku i otišao studirati islam u Siriju. Kasnije se ponovno priključio oružanim snagama u svojstvu muslimanskog svećenika.

XS
SM
MD
LG