Linkovi

Ćudljiva Isabel pretvorila otok Hatteras u otočje (20/9/03) - 2003-09-20


Uragan Isabel glavna je tema naslovnica i "Washington Posta" i "New York Timesa". Washingtonski list nudi konkretne upute stanovnicima prigradskog područja da prokuhavaju vodu, jer su vodoopskrbni objekti, zbog nestanka struje, neko vrijeme prestali pročišćavati vodu. Gotovo dva milijuna stanovnika predgrađa Washingtona još nema struju, a, kako obavještava "Post", može im se dogoditi da je nemaju skoro tjedan dana, zbog opsega šteta na dalekovodima i nadzemnim razvodnicima.

Njujorški list, između ostalih vijesti o Isabel, piše da je otok Hatteras, u Sjevernoj Carolini, prestao biti jednina - to je sada nekoliko otoka između kojih je površina oceana koje ranije nije bilo. Uragan Isabel je neke dijelove otoka doslovce probio i odnio, iščupavši na tim mjestima čitave zgrade iz temelja, u tri slučaja motele.

Ćudljivost uragana jasno se vidi po ograničenosti razornog djelovanja: samo nekoliko stotina metara dalje od iščupanih motela i otplavljenih autocesta, male obiteljske kuće ostale su netaknute, jer ih je smrtonosni udar uragana promašio. Neke su pješčane plaže potpuno nestale, ali su zato na drugim dijelovima Hatterasa bazeni ispunjeni i do jedan metar dubokim slojem tog istog pijeska.

Brzinu dizanja poplavnih voda na vlastitoj koži osjetili su, kako opisuje "Post", i stanovnici Washingtona i susjedne Alexandrije, gdje se dizanje oceana osjetilo u rastu razine rijeke Potomac. U samo petnaestak minuta, neke su četvrti bile poplavljene vodom koja je odraslim ljudima dopirala do kukova

XS
SM
MD
LG