Linkovi

Što želi koalicija? (20/9/03) - 2003-09-20


Sada, kada je narod Iraka oslobođen diktatorskog režima Saddama Husseina, neki kritičari već pozivaju koaliciju predvođenu Sjedinjenim Državama da preda vlast Iračanima i povuče se iz te zemlje. Naravno, to je primarni cilj koalicije. No, kao što je rekao američki državni tajnik Colin Powell, prije nego što se to dogodi, irački narod mora izgraditi institucije vlasti koje će njihovoj zemlji jamčiti demokraciju i slobodu: "Ne možete jednostavno reći ljudima: "Vi ste vlada, imate punu vlast." Prijelazna koalicijska vlast sada je odgovorna za sigurnost i trebat će proći neko vrijeme prije nego što nova vlada bude u stanju preuzeti odgovornosti koje sa sobom nosi očuvanje sigurnosti. Nadalje, da bi vlada kakvu želimo vidjeti u Iraku opstala, mora imati legitimitet, a taj legitimitet dolazi od ustava, koji je narod prihvatio. Kada bude usvojen ustav, nova vlada dobit će legitimitet kroz izbore, na kojima će narod izraziti svoju volju."

Prema riječima državnog tajnika Powella, "Najgore što nam se može dogoditi jest da proces uspostavljanja nove vlade počnemo provoditi prebrzo, prije nego što irački narod razvije preduvjete za novu vlast i prije nego što se uspostavi baza njenog legitimiteta, te da zatim ta vlada ne uspije." Što, dakle, koalicija želi od iračkog naroda? Državni tajnik Powell kazao je: "Jedino što u zamjenu očekujemo jest da demokratski i slobodni Irak bude prijatelj i partner Sjedinjenih Država, prijatelj i partner svojih susjeda, te odgovoran čimbenik na svjetskoj sceni. Zato smo u Irak i došli. Za to naši mladi vojnici daju svoje živote. Upravo tome smo predani."

Kako je rekao predsjednik George Walker Bush, "Održavamo obećanje zadano iračkom narodu pomažući mu da svoju zemlju pretvori u primjer demokracije i prosperiteta diljem regije. Ovaj dugoročni pothvat od presudne je važnosti za mir u regiji i sigurnost Sjedinjenih Država. Naša koalicija i narod Iraka u kratkom su vremenu ostvarili znakovit napredak. Dovršit ćemo velik posao koji smo započeli."

XS
SM
MD
LG