Linkovi

Washington 'zatvoren' već drugi dan (19/9/03) - 2003-09-18


Prolazak negdašnjeg uragana Isabel, a sadašnje tropske oluje, ostavio je više milijuna ljudi na američkoj istočnoj obali bez struje. Jačina vjetrova koji prate Isabel pala je na na 120 kilometara na satu, pa je sinoć klasificiran kao tropska oluja. Ipak, dok se kretala sjeverozapadno od priobalja Sjeverne Karoline, gdje je pogodila kopno, Isabel je nanijela velike štete.

Teške kiše koje prate Isabel izazvale su poplave u saveznim državama Zapadna Virginia i Pennsylvania, nakon prolaska kroz Sjevernu Carolinu i Virginia. Predsjednik Bush proglasio je savezne države Sjevernu Karolinu i Virginiju područjima pogođenim prirodnom katastrofomšto im na raspolaganje stavlja savezna sredstva predviđena za izvanredne situacije. Američki Crveni križ poziva građane na doniranje krvi i finanicijskih sredstava. Zbog Isabel, jučer je odgođena ili otkazana petina svih letova na domaćim linijama.

Iako Isabel nije izravno udarila na Washington, izazvala je velike poplave u području glavnog američkog grada, tako da su uredi savezne Vlade zatvoreni već drugi dan zaredom. Evakuirani su i dijelovi Alexandrije, naselja u Virginiji, u neposrednoj blizini Washingtona.

Ranije je Isabel pogodila dijelove Istočne obale, od Myrtle Beacha u Južnoj Karolini do Ocean Citya u Marylandu. Policajac Jimmy Barnes iz ljetovališta Virginia Beach izjavio da je vidio veliku materijalnu štetu. "Šteta je velika. Stabla su se rušila na kuće i automobile. Posvuda je nestalo struje," kazao je.

Uragan Isabel najjači je uragan u posljednjih pet godina, od kako je Istočnu obalu 1999. godine pogodio uragan Floyd. U njemu je poginulo 56 ljudi, a šteta se procjenjivala na četiri milijarde dolara.

Povijesno gledano, Isabel nije najjači uragan koji je pogodio Sjedinjene Države. Nacionalna meteorološka udruga tvrdi da je najrazorniji uragan Ameriku pogodio 8. rujna 1900. godine. Najviše je stradalo mjestu Galveston, u Teksasu, na obali Meksičkog zaljeva - u tom uraganu je poginulo najmanje šest tisuća njegovih stanovnika.

Najskuplji - po nanijetoj šteti - bio je uragan Andrew, 1992. godine. Pogodio je dijelove južne Floride i Louisiane, gdje je nanio štete koje su prelazile 26 milijardi dolara. Uništeno je više od 25 tisuća obiteljskih kuća, a 100 tisuća ih je oštećeno. U uraganu Andrew poginule su 23 osobe.

Najjači su vjetrovi zabilježeni u rujnu 1935. godine, kada je uragan pogodio južnu Floridu. Tom je prilikom poginulo više od 400 ljudi.

XS
SM
MD
LG