Linkovi

Pobjeda hongkonških građana (17/9/03) - 2003-09-17


U očitom priznanju da treba uzeti u obzir stajališta građana, vlada Hong Konga je na neodređeni rok odgodila svoje napore za donošenje novog zakona o nacionalnoj sigurnosti. Donošenje toga zakona propisuje članak 23. honkonškog Ustava ili Temeljnog zakona. No protivljenje naroda predloženom zakonu bilo je toliko snažno da su se čak neki članovi parlamenta Hong Konga, pristaše politike Pekinga, distancirali od njega. Oni su možda bili zabrinuti da bi usvajanje tog zakona umanjilo njihove izglede za reizbor sljedeće godine. Polovina zastupnika bit će izravno izabrana dok će druge odabirati poslovni sektor, te profesionalne, građanske i političke organizacije.

Koliko je snažno protivljenje novom zakonu bilo je očito 1. srpnja, na šestu obljetnicu britanskog povratka Hong Konga Kini. Tog dana pola milijuna ljudi prosvjedovalo je u Hong Kongu. Prosvjednici su izrazili bojazan da bi novi zakon mogao ugroziti temeljna prava slobodnog govora, slobode okupljanja, slobode udruživanja i slobode vjeroispovjesti koje uživaju građani Hong Konga.

Temeljni zakon propisuje da je Hong Kong administrativno područje Kine s visokim stupnjem autonomije. Glasnogovornik američkog državnog tajništva Richard Boucher izjavio je da su 'Sjedinjene Države oduvijek podržavale dijalog između vlade Hong Konga i tamošnjih građana o važnim pitanjima uključujući demokraciju i zakon o nacionalnoj sigurnosti': "Pozdravljamo vladinu odluku da održi otvorene i javne konzultacije o ovom zakonu. Pozdravljamo, također, namjeru vlade da osigura podršku javnosti prije ozakonjenja bilo kakvih novih sigurnosnih zakona."

Kao što su rekli američki dužnosnici, jedan od ciljeva hongkongškog Temeljnog zakona jest uspostavljanje univerzalnog prava glasa i demokratski izabrane vlade. To je najbolji način za osiguravanje zaštite temeljnih sloboda u Hong Kongu.

XS
SM
MD
LG