Linkovi

Uragan Isabel mogao bi biti među najtežima u povijesti SAD (16/9/03) - 2003-09-16


Meteorološka izvješća i prognoze o uraganu Isabel potakla su američki Kongres da razmotri ranije okončanje zasjedanja i odlazak kongresmena i senatora iz grada, natjerala američku mornaricu da makne brodovlje svoje atlantske flote iz luka, a stanovnike u područjima od Sjeverne Caroline, pa do Washingtonu susjednog Marylanda, navela u hitne obilaske trgovina koje prodaju drvnu građu, baterije i ostale potrepštine za slučaj elementarne nepogode.

Dok napreduje Atlantikom, brzinom od 13 kilometara na sat, prema sjeverozapadu, Isabel je nešto izgubila na jačini i sada se smatra olujom treće kategorije. No, očito je da se meteorolozi pribojavaju njezinog ojačavanja nadomak kopnu, te upozoravaju da bi ona na koncu mogla konkurirati nekima od najjačih uragana, koji su pogodili istok Sjedinjenih Država.

U čitavom obalnom području koje će se naći na putu Isabel, ukinuti su dopusti policiji, vatrogascima i nacionalnoj gardi, a u Virginiji je već proglašeno izvanredno stanje. Stanovništvo s otoka koji čine Outer Banks Sjeverne Caroline dijelom se već evakuira, a dijelom zabija daske na prozore i odvlači brodice i vozila dalje od obale, plašeći se ne samo vjetra, nego i poplavnih valova. Uz čitavo priobalje već se zamjećuje podizanje razine oceana i jačanje valova.

Kako rekosmo, i mornarica je oprezna: četrdeset brodova i podmornica sinoć je dobilo naredbu o isplovljavanju iz luke Norfolk, i prvi napuštaju svoja sidrišta već rano jutros. Tridesetak plovila koja su na održavanju ili na suhom doku, bit će odvučena dalje od obale, ili čvrsto privezana uz betonske temelje. Borbeni zrakoplovi iz Baza u Sjevernoj Carolini danas odlaze u bazu u Oklahomi. Stotine drugih vojnih zrakoplova iz ostalih priobalnih baza bit će povučeno prema unutrašnjosti.

Za uragane je poznato da u susretu s kopnom dobiju krila, a čak tri od četiri najteža uragana koja su ikada pogodila Sjedinjene Države, dotakla su kopno na području saveznih država Sjeverne i Južne Caroline. Recimo, uragan Hugo, koji je udario 1989. Charleston kao oluja četvrte kategorije, stigao je, prije nego što je potpuno oslabio, do područja Velikih jezera i Kanade. Floyd, 1999, bio je 'samo' oluja druge kategorije kad je udario Južnu Carolinu, ali se pokazao trećim najtežim uraganom svih vremena.

Andrewa iz 1992. ne treba niti spominjati, jer ga se Florida, Louisiana i čitav Meksički zaljev još sjećaju - 58 mrtvih i 27 milijardi dolara štete donio je ovaj uragan pete kategorije. Isabel je, podsjetimo, u zadnja tri dana dva puta dosegla petu kategoriju.

XS
SM
MD
LG