Linkovi

Danas počinje vojna vježba “Cooperative Engagement 2003” (13/9/03) - 2003-09-13


Danas u srednjodalmatinskom akvatoriju u trajanju od sedam dana započinje vojna vježba “Cooperative Engagement 2003”, u kojoj sudjeluje 13 zemalja NATO-a i Partnerstva za mir. Cilj je uvježbavanje partnerskih snaga za koordinirana djelovanja. U glavnom stožeru vježbe, u sjedištu Hrvatske ratne mornarice u Splitu, uključeni su i američki zapovjednici pristigli iz NATO sjedišta u Napulju.

Ovo je prvi put da je Hrvatska domaćin ovakve vježbe u kojoj participiraju sve zemlje NATO saveza, a sa vojnim snagama nazočna je Francuska, Grčka, Italija i Belgija. Od zemalja iz Partnerstva za mir uz Hrvatsku kao zemlju domaćina sudjeluje Bugarska, Rumunjska, Slovenija, Albanija, Rusija, Ukrajina i kao zemlja mediteranskog dijaloga Alžir. O značaju vježbe “Cooperative Engagement 2003” za Glas Amerike govori kapetan fregate Predrag Stipanović, čelnik stručno radne skupine za pripremu i provedbu vježbe.“Temeljni značaj vježbe je interoperabilnost i kompaktibilnost zemalja koje preferiraju članstvo u NATO , a to znači zemlje iz Partnerstva za mir sa NATO standardima, procedurama i uvježbavanje provedbe svih standarda na samom moru”.

Vježba je zamišljena u dva dijela. Prva tri dana će se raditi u radionicama u zapovjedništvu Hrvatske ratne mornarice gdje će se kroz publikacije i mape simulirati sve procedure i na kraju ih primijeniti u samoj vježbi na moru. Višednevna vježba na moru obuhvatit će obuku iz protuminskog pretraživanja, traganja i spašavanja.

Američke snage u vježbi ne sudjeluju sa plovnim sredstvima niti sa zrakoplovima kaže kapetan fregate Predrag Stipanović, čelnik stručno radne skupine za pripremu i provedbu vježbe “Cooperative Engagement 2003” i dodaje kako su “Aktivno uključene u pripremu i organizaciju vježbe , njihovi predstavnici rade u strožeru , članovi stožera iz zapovjedništva u Napulja aktivno su uključeni u pripremu, provedbu i organizacju cijele vježbe” - kaže ovaj kapetan fregate hrvatske mornarice.

Kao članica Partnerstva za mir Hrvatska se obvezala u idućem razdoblju na potporu članicama NATO-a i Partnerstva za mir, primjerice pomoć u katastrofama i u provedbama djelovanja u nekim drugim područjima gdje bi se Hrvatska koristila kao baza i smještaj ljudi. Kakvu će korist imati Hrvatska od organiziranja vježbe “Cooperative Engagement 2003” , kapetan fregate Predrag Stipanović , čelnik stručno radne skupine za pripremu i provedbu vježbe kaže:“Mislim prije svega na veliku korist iz razloga jer je ovo prvi put da se u Hrvatskoj održava ovako jedna velika i složena vježba ne toliko u samoj provedbi vježbe na moru koliko u organizaciji pripreme boravka tih ljudi ovdje u Republici Hrvatskoj.”

XS
SM
MD
LG