Linkovi

Postignuća u ratu protiv terorizma (10/9/03) - 2003-09-10


Prije dvije godine, nakon smrtonosnih napada al-Qaide na Svjetski trgovinski centar u New Yorku te na zgradu mInistarstva obrane, ovdje pokraj Washingtona, Sjedinjene Države su započele globalni rat protiv terorizma. Kako je to rekao predsjednik George Walker Bush, koalicija predvodjena Sjedinjenim Državama najprije je započela operacije u Afganistanu, uništivši logore za obuku terorista al-Qaide, a uklonila je s vlasti i ekstremistički talibanski režima koji im je pružao utočište:

"U nizu prepada i akcija diljem svijeta, gotovo dvije trećine nama poznatih čelnika al-Qaide je uhićeno ili ubijeno, dok istovremeno nastavljamo potjeru za preostalima. Razotkrili smo grupe koje su služile kao paravan teroristima, blokirali terorističke bankovne račune, poduzeli nove mjere kako bi zaštitili našu domovinu, te otkrili pritajene terorističke ćelije u Sjedinjenim Državama."

Druga bojišnica u globalnom ratu protiv terorizma nalazi se u Iraku, gdje je bivši režim Sadama Huseina posjedovao i koristio oružje za masovno uništavanje te pružao podršku terorizmu. Misija u Iraku se nastavlja, rekao je predsjednik Bush.

"Mi pomažemo narodu te zemlje, koji je tako dugo trpio, da izgradi pristojno i demokratsko društvo u srcu Srednjeg istoka. Zajednički transformiramo zemlju u kojoj su postojale sobe za mučenje i masovne grobnice u državu u kojoj vlada zakon i postoje slobodne institucije.”

Srednji istok će, dodao je predsjednik Bush, postati ili mjesto napretka i mira, ili će biti izvoznik nasilja i terora koji će uzimati danak u ljudskim životima u Americi te u drugim zemljama:

"Pobjeda demokracije i tolerancije u Iraku, u Afganistanu i izvan njihovih granica predstavljala bi veliki udarac medjunarodnom terorizmu. Teroristi crpe snagu iz podrške tirana i ogorčenja potlačenih ljudi. Kada tirani padnu, a ogorčenje zamijeni nada, muškarci i žene u svakoj zemlji odbacuju ideologiju terora, i okreću se miru.”

Teroristi ovo razumiju. Oni pokušavaju nasiljem natjerati Sjedinjene Države i njihove koalicijske partnere da napuste Irak, prije nego li se tamo uspostavi demokratska vlada. Medjutim, kako je to rekao predsjednik Bush, “Učinit ćemo što bude potrebno, potrošit ćemo koliko bude potrebno, kako bi postigli ovo ključnu pobjedu u ratu protiv terora, promicali slobodu te učinili našu zemlju sigurnijom.”

XS
SM
MD
LG