Linkovi

'Naglasak na važnosti svakog ljudskog života' (10/9/03) - 2003-09-09


U blizini zgrade američkog Ministarstva obrane uskoro će početi gradnja spomenika žrtvama terorističkog napada koji su, prije dvije godine, 11. rujna 2001., otetim avionom izveli teroristi al-Qaide. Spomenik - koji će se prostirati komemorativnim park-područjem, uz zgradu Pentagona - projektiralo je dvoje mladih arhitekata iz New Yorka.

U terorističkom je napadu poginulo 59 putnika i članova posade otetog zrakoplova, te 125 uposlenika Ministarstva obrane, što vojnika, a što civila. Natječaj za idejno rješenje spomenika poginulima raspisan je prošlog ljeta. Od 1100 predloženih projekata, kao najbolji izabran je projekt Julie Beckman i Keitha Kasemana.

Riječ je o spomen parku kojem su glavno obilježje aluminijske klupe, koje su razmještene na način da ocrtavaju putanju zrakoplova koji se u gotovo brišućem letu obrušio na zgradu Pentagona.

"Željeli smo staviti naglasak na važnost ljudskog života. Materijalom koji smo koristili željeli smo stimulirati ljudske osjećaje te podsjetiti posjetitelja da se radi o mjestu za razmišljanje – o životu, ali i univerzalnim temama kojima se odaje počast poginulima" - objašnjava svoje zamisli Julia Beckman.

Ona kao uzor njihovom projektu ističe spomenik američkim vojnicima poginulima u Vijetnamu, koji je krajem sedamdesetih podignut u Washingtonu. Radi se o jednostavnom rješenju – zid od crnog mramora, na kojem su urezana imena više od 50 tisuća poginulih američkih vojnika. “Posjetitelj može čak i taktilno osjetiti žrtvu – dotičući ime pojedinog vojnika” – objašnjava Julia Beckman, te dodaje:

"Od početka smo znali da i mi želimo projektirati sličan spomenik, koji će odati počast svakom od 184 poginula, a koji je također izravno posvećen njihovim bližnjima – obiteljima, prijateljima. Naravno, i cijeloj naciji. Željeli smo mjesto koje će biti pogodno za okupljanje, da se na njemu u tišini može provesti stanovito vrijeme, u miru.

Slično kao i na “vijetnamskom zidu”, na svakoj od 184 klupe upisano je ime jedne žrtve. Klupe će se nalaziti u sjeni gustih krošanja, uz vodoskoke i ukrasne bazene. U biranju najboljeg arhitektonskog rješenja sudjelovale su i obitelji žrtava. Jim Laychek je u terorističkom napadu izgubio brata, koji je radio u Pentagonu. "Željeli smo da ovo komemorativno područje bude mjesto na kojem bi se sjetili svojih bližnjih, ali i mjesto utjehe. Također, to je i svojevrsni poklon budućim generacijama, koje će – nakon posjeta – biti svjesne kakav se tragičan događaj dogodio 11. rujna 2001." - objašnjava gospodin Laycheck.

Udruga obitelji žrtava terorističkog napada na Pentagon sada se bavi prikupljanjem novca za realizaciju ove zamisli, što će koštati oko 12 milijuna dolara. Gradnja će biti okončana u sljedećih dvadeset mjeseci.

XS
SM
MD
LG