Linkovi

EU vjeruje da je pripremljen teren za uspjeh na trgovinskim pregovorima u Cancunu (9/9/03) - 2003-09-08


Pregovarači Europske unije na putu su za Cancun, u Meksiku, gdje se ovaj tjedan održavaju ključni razgovori o svjetskoj trgovini. U izjavama prije puta zamijećen je optimizam, a tvrdnje koje su se čule ukazivale su na to da je pripremljen teren za uspjeh kroz postizanje niza trgovinskih sporazuma tijekom nekoliko posljednjih mjeseci. Konkretno je istaknuta reforma Zajedničke poljoprivredne politike Europske unije, kompromis s Washingtonom o reformi pregovora o poljoprivredi i sporazum kojim se siromašnim zemljama omogućuje da nabavljaju generičke lijekove.

***

Najveći svjetski lanac robnih kuća Wal Mart objavio je da je prodaja za prošli tjedan porasla i da je na razini potrebnoj da se ispune prognoze za rujan, iako je tempo bitno usporen u odnosu na neočekivano dobre rezultate u kolovozu. Prema danas objavljenom izvješću iz ove kompanije za tjedan koji je završio 5. rujna, najbolje se prodavala muška odjeća, uredski pribor, elektronika i dječje igračke. Prema prognozama, Wal Mart računa na povećanje prodaje ovaj mjesec u rasponu od 3 do 5 posto. U kolovozu je zabilježeno povećanje od 6.9 posto.

***

Dionice korporacije IBM porasle su jučer u trgovanju prije otvaranja burzi, nakon što je investicijska kompanija Credit Suisse First Boston podigla rejting i povećala procjene prihoda po dionici na 5 dolara i 10 centi. Optimistične prognoze temelje se na očekivanju da će u drugoj polovici ove godine biti zabilježen znatno veći promet kompjuterskih programa i mikroelektronskih uređaja.

XS
SM
MD
LG