Linkovi

Izraelske snage u stanju pripravnosti nakon neuspjelog atentata (7/9/03) - 2003-09-07


Izraelske snage sigurnosti nalaze se u povišenom stanju pripravnosti nakon neuspjelog pokušaja atentata na duhovnog vođu Hamasa Šeika Ahmeda Jasina.

Nakon neuspjelog pokušaja atentata Izrael je odmah pojačao mjere sigurnosti. Hamas je zaprijetio "odmazdom bez presedana" zbog ovog napada na osnivača organizacije, kojem je 67 godina i koji je prikovan za invalidska kolica. Izraelska vlada je zatvorila prilaze iz Zapadne obale i pojasa Gaze čime je onemogućeno Palestincima da idu na posao u židovsku državu. Mjere sigurnosti su također pojačane u trgovinskim centrima, autobusnim i željezničkim postajama, kao i na drugim javnim mjestima koje bi se mogle naći na meti bombaša samoubojica. Šeik Jasin i 15 drugih osoba lakše je ranjeno kad je izraelski lovac F-16 bacio dvjesto pedeset kilograma tešku bombu na jednu stambenu zgradu u gradu Gazi.

Viši izraelski vojni časnici tvrde da su Šeik Jasin i drugi hamasovi čelnici u trenutku napada održavali sastanak na kojem su planirali nove terorističke napade. Izraelski premijer Ariel Sharon izjavio je da je židovska država osudila čelnike Hamasa na smrt. U danas objavljenom interviewu, gospodin Sharon kaže kako će Izrael nastaviti s hvatanjem i ubijanjem Hamasovih čelnika i da ovoj organizaciji neće dati ni trenutka mira. U međuvremenu je premijer Abbas rekao da je odveć rano da razmotri svoju odluku o podnošenju ostavke. Do ove njegove izjave dolazi nakon spekulacija da bi ga Jaser Arafat mogao ponovno nominirati na položaj premijera i dati mu ovlasti da formira novu vladu. Jedan palestinski dužnosnik je izjavio da bi Arafat mogao tražiti ponovno imenovanje gospodina Abbasa u zamjenu za neka jamstva međunarodne zajednice. Jedan od njegovih zahtjeva odnosi se na slobodu putovanja u i iz Zapadne obale.

XS
SM
MD
LG