Linkovi

Anketa o američko-europskim odnosima (5/9/03) - 2003-09-04


Europljani su rezervirani prema Amerikancima, Amerikanci smatraju da je oružana akcija najbolji način suprotstavljanja terorizmu, a obje strane Atlantika, usprkos podjelama, vjeruju u partnerstvo. Anketu je provela njemačka Zaklada Marshall.

Europljane i Amerikance plaše isti problemi - građani Sjedinjenih Država i sedam europskih zemalja dali su terorizmu vodeće mjesto na popisu svojih strepnji, potom slijede oružje masovnog uništenja u posjedu Sjeverne Koreje i Irana, islamski fundamentalizam te arapsko – izraelski sukob.

Obale Atlantika drastično se razilaze oko načina suprotstavljanja prijetnjama. Europljani u velikoj mjeri zastupaju diplomatska sredstva – s izuzetkom Poljaka koji su raspoloženiji za američki recept, oružanu akciju.

Anketu među šest tisuća građana proveo je i rezultate analizirala njemačka Zaklada Marshall. Nalazi ocrtavaju sadašnje podjele ali upozoravaju koliko je snažno partnerstvo usprkos razilaženjima. Europljani, primjerice, nisu sretni s američkim globalnim vodstvom, ali ne žele niti stvaranje Europe koja bi bila superesila, i koja bi kontrirala Amerikancima. Prihvatljivija opcija jeste suradnja, a u slučaju pojačanog utjecaja Europe u svijetu, za kojega se inače izjasnila velika većina anketiraniih na Starome kontinentu, bitna će biti suradnja a ne konkurencija između Europe i SAD.

Snažna Europa dobra je za Europljane ali samo ako to ne znači više izdvajanja za vojne potrebe. Ukoliko je cijena jačanja investiranje u naoružavanje potpora konceptu Europe–supersile smanjuje se na trećinu.

Novost kod Amerikanaca jeste sve naglašeniji interes za vanjskopolitički angažman Sjedinjenih Država a rekordno je nizak postotak (15 posto) anketiranih koji preferiraju izolacionizam. No, svega devet posto Europljana misli da SAD čuvaju vitalne interese njihovih zemalja.

Vojna operacija u Iraku ujedinila je Europljane u osudi ove operacije – a neke odvojila od njihovih vlada koje su je podržale. Direktna posljedica američkog ulaska u Irak jeste da sada čak 70 posto Francuza ili preko petine više nego lani te polovica Nijemaca, dvostruko od prošlogodišnjeg rezultata, dovodi u sumnju korisnost oružane američke inicijative.

Predsjednik Zaklade Marshall, Craig Kennedy, komentira nalaze konstatacijom da su zbivanja zadnjih godinu dana udaljila Europljane od Amerikanaca i učinila ih kritičnijima, dok su Amerikanci - što je donekle iznenađujuće otkriće - spoznali značaj europskog partnerstva. Obje su strane Atlantika pak složne – za razliku od nekih njihovih političara - da će svijet biti bolje mjesto surađuju li transatlantski partneri kroz miltilateralne institucije.

XS
SM
MD
LG