Linkovi

Rudolf: Slovenija nema pravnog temelja za poteze koje vuče (4/9/03) - 2003-09-03


Hrvatska inicijativa za proglašenje gospodarskog pojasa u Jadranu izazvala je burne reakcije na slovenskoj političkoj sceni. Davorin Rudolf, stručnjak za pravo mora i nekadašnji hrvatski diplomat, za Glas Amerike analizira novi fenomen u hrvatsko-slovenskim odnosima.

Procijenjene zalihe ribe u Jadranskom moru mjerene prije deset godina danas su smanjene za 40 posto. Hrvatski gospodarski pojas očuvao bi riblje bogatsvo, rezervirao riblji fond za hrvatske ribare i propisao visoke ekološke standarde za brodove koji prevoze onečistače mora.

Davorin Rudolf objašnjava temeljni problem koji opterećuje hrvatsko – slovenske odnose: “Vrelo problema je u tome što nije odlučeno gdje se nalazi morska granica između Hrvatske i Slovenije. Pošto u bivšoj Jugoslaviji granica na moru između ondašnjih republika nije bilo, Slovenija drži da ima pravo izlaska u otvoreno more. Međutim, kada država postaje samostalna, neovisna, za nju istoga trenutka stupa na snagu međunarodno pravo i na temelju tog međunarodnoga prava, za sada, ona granica koja se ne smije prijeći je crta sredine između obala dviju država, i po tome slovensko teritorijalno more zatvaraju Hrvatska i Italija. Prema tome, po međunarodnom pravu, Slovenija nema uporišta za svoj zahtjev za izlaz na otvoreno more.”

Europska Unija, obzirom na visoki prelov ribe, preporuča svojim članicama da proglase ili gospodarski pojas ili ribolovne zone u kojima će se štititi riblja bogatstva. Sve zemlje Europske Unije osim Italije i Grčke proglasile su svoje gospodarske pojase ili ribolovne zone.

Slovenski veleposlanik u Zagrebu Peter Bekeš prije nekoliko dana pozvan je na konzultaciju u Ljubljanu, a povod za takvu odluku bila je izjava Tonina Picule, hrvatskog minstra vanjskih poslova, koji je izjavio da Slovenija nema izlaz na otvoreno more, što u Ljubljani odbijaju. Ministar Picula je također izjavio kako sporazum Račan – Drnovšek o granici iz 2001. nema pravnih učinaka jer nije bio ni potpisan ni ratificiran, premda mu službena Ljubljana pridaje važnost.

Davorin Rudolf stručnjak za pravo mora za Glas Amerike o tome kaže: “Moje je mišljenje da Slovenija nema pravnog temelja za ove poteze koje vuče, a politički gledano mislim da su ishitreni i nepotrebni jer opterećuju odnose između dvije zemlje koje su prijateljske i susjedne, a i živjeli smo toliko dugo u istoj državi. U Sloveniji se, tamo sam bio nedavno, to pitanje diglo na visoku političku razinu. Slovenci su postigli konsenzus oko tog zahtjeva za izlaskom na otvoreno more pa je teško racionalno razgovarati. Stručnjaci ne mogu doći do riječi, a kada se umiješa i politika onda i praksa, znanost i stručnost dolaze u drugi plan.”

Davorin Rudolf, istaknuti hrvatski stručnjak za pravo mora, predlaže povlačenje morske granice između Hrvatske i Slovenije primjenom metode crte sredine koja je jednako udaljena od jedne i druge obale. Potom bi se kako kaže trebalo pronaći rješenje i dogovoriti granični režim kojim bi i slovenski ribari bili zadovoljni.

O možebitnom proglašenju gospodarskog pojasa, Davorin Rudolf kaže: “Ja mislim de će sve obalne države koje mogu proglasiti gospodarski pojas, a do sada ih je oko 135 u svijetu to i učinilo, proglasiti gospodarski pojas ili vrlo slično kao što je ribolovna zona. Prema tome možemo očekivati i takvu odluku od hrvatskoga Sabora”.

XS
SM
MD
LG