Linkovi

Ponovno zaoštravanje odnosa između Hrvatske i Slovenije (2/9/03) - 2003-09-01


Slovenija je povukla svog veleposlanika u Hrvatskoj Petra Bekeša u Ljubljanu na konzultacije, revoltirana izjavama hrvatskog ministra vanjskih poslova Tonina Picule. Povlaèenje veleposlanika do sad je najoštrija gesta slovenske strane prema Hrvatskoj i znak ponovnog zaoštravanja odosa meðu dvjema zemljama, a povod za to, ovog je puta najava hrvatske vlade da æe proglasiti gospodarski pojas na Jadranu, što izravno pogaða interese slovenskih ribara.

Ministar Picula je, naime, juèer jednom hrvatskom dnevnom listu izjavio da Sporazum o razgranièenju na moru izmeðu Hrvatske i Slovenije kojeg su dvije vlade parafirale u ljeto 2001. godine, nema nikakve pravne uèinke. Picula je podsjetio da taj Sporazum nikada nisu ratificirali parlamenti dviju država niti su ga potpisali predsjednici vlada. Za razliku od stava hrvatskog šefa diplomacije koji na parafirani sporazum o razgranièenju na moru gleda tek kao na neuspješan pokušaj, službena Ljubljana uporno se poziva na njega i to zbog jednog detalja presudno važnog za slovenske interese na moru, a naroèito nakon što Hrvatska proglasi svoj gospodarski pojas na Jadranu. Prema tome nesuðenom Sporazumu, Hrvatska je namjeravala Sloveniji dati prolaz kroz hrvatsko teritorijalno more do meðunarodnih voda. Izlaz u meðunarodne vode zajamèio bi im i da zadrže pravo ribarenja u buduæem hrvatskom gospodarskom pojasu.

Stoga je izjava hrvatskog ministra vanjskih poslova da je parafirani Sporazum mrtvo slovo na papiru bez ikakvih pravnih uèinaka, djelovala na službenu Ljubljanu kao neugodan hladan tuš i prouzroèio vrlo oštre reakcije slovenske strane. Šef slovenske diplomacije Dimitrije Rupel danas je najavio kako bi Slovenija trebala razmisliti hoæe li dati podršku Hrvatskoj u približavanju euroatlanskim integracijama.

Šef slovenskog parlametarnog odbora za vanjsku politiku, Jelko Kacin kritizira disonantne izjave koje dolaze iz redova hrvatske politèke elite: “Vladajuæa politièka elita ne govori jednim jezikom, jer ono što govore predsjednik države, gospodin Mesiæ i predsjednik Raèan, nije harmonizirano s onim što sad govori gospodin ministar Picula”.

Njegov hrvatski kolega predsjednik saborskog vanjskopolitèkog odbora, dr. Zdravko Tomac odgovara da je Hrvatska politèki pluralna država i da svatko ima pravo slobodno iznositi svoj stav, te to nipošto nije slovenski problem. Stajalište da parafirani Sporazum o razgranièenju na moru nema nikavih pravnih uèinaka, koje je iznio ministar Picula, istièe Zdravko Tomac, dijele sve politièke stranke u Hrvatskoj. Stoga predsjednik saborskog odbora za vanjsku politiku Tomac podsjeæa, kad je u pitanju taj Sporazum: “On jednostavno nema nikakvu meðunarodnu i pravnu valjanost i zbog toga je potpuno neopravdano tražiti neka prava na bazi neèega što ne daje ta prava.”

Komentirajući slovensko povlačenje veleposlanika iz Zagreba na konzultacije i najave mogućeg preispitivanja slovenske podrške Hrvatskoj na putu prema EU, predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora Zdravko Tomac ocijenio je u ponedjeljak navečer da se slovenska diplomacija "zaletjela".

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić sinoć je na Brijunima, gdje sudjeluje u radu sjednice Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, izrazio žaljenje što je Slovenije povukla svog veleposlanika.

XS
SM
MD
LG