Linkovi

Gospodarski pojas u Jadranu izaziva raspre u Sloveniji i Hrvatskoj (30/8/03) - 2003-08-30


Nakon što se Slovenija pismeno obratila europskoj Komisiji tražeći mišljenje o namjeri Hrvatske da dio Jadrana štiti osnivanjem tzv. "gospodarskog pojasa" iz Komisije je stigao odgovor povjerenika za poljoprivredu i ribarstvo Franza Fischlera, poznat javnosti samo po nekolko šturih rečenica.

Povjerenik Fischler obrazlaže dokle seže nadležnost izvršnog tijela Unije te da Komisija preferira bilateralne pregovore. Franz Fischler je ponudio pomoć ukoliko su obje strane za to zainetesirane te potvrdio da Komisija nema ovlasti arbitrirati. Diplomatski izvori inače kažu da je predsjedavajuća zemlja Unijom, Italija, također odbila lovenski zahtjev za arbitražom.

Javnost je nadalje upoznata s opširnim komentarima Ljubljane na povjerenikov odgovor te činjenicom da je na temu gospodarskog pojasa raspravljala slovenska vlada. Hrvatska je sa svoje strane odlučila upoznati europske partnere sa svojim viđenjima poslavši uobičajenim diplomatskim kanalima na adrese Europske Komisije, Ministarskog vijeća i država – članica Unije takozvani "non paper", neformalnu informaciju o razlozima ovakvog poteza.

Eventualna odluka o osnivanju zaštićenog gospodareskog pojasa temeljena je na međunarodnom pravu i na članu 1042. Pomorskog zakonika po kojem o proglašavanju zone odlučuje Sabor. Odluka ove vrst je po pravilu je uvijek jednostrana da bi se kasniji aranžmani određivali sporazumima sa susjedima. U dokuemntu Zagreb ističe kako prihvaća stavove europske Komisije o zaštiti Sredozemlja. Zaštita neće biti primjerena, ističu svi Unijini dokumenti, bez širenja jurisdikcije država van njihovih teritorijalnih voda.

Uniji je argument španjolsko i francusko uvođenje zaštićene ribarske, odnosno ekološke zone. Hrvatska pak smatra da ovom dobrom rješenju manjkaju elementi koji bi ojačali ekološku zaštitu mora te omogućili sustavno istraživanje. Oni se mogu ugraditi proglašavanjem gospodarskog pojasa, obrazlaže se u informaciji. Ekološka je zaštita naročito značajna jer ribarska zona ne može u Jadranu spriječiti nesreće tipa potonuća tankera "Erika" pred bretonskom i «Prestige» pred galicijskom obalom. Gospodarska zona regulira i striktnu ekološku zaptitu, veli se u informacijni. "Non paper" završava isticanjem da Hrvatska ovaj korak preuzima u interesu svih država koje dijele Jadran , ona želi konstruktivan dijalog i stručnu razmjenu mišljenja umjesto političkog (ili politikantskog) prepucavanja.

XS
SM
MD
LG