Linkovi

Anketa CNN-a i Gallupa: Teroristički napadi 'vjerojatni i skori' (29/8/03) - 2003-08-29


Kako se bliži druga godišnjica terorističkih napada na New York i Washington, većina Amerikanaca je ozbiljno zabrinuta zbog ranjivosti zemlje pred terorizmom i vjeruje da su novi napadi vjerojatni i skori - piše najtiražniji američki dnevnik USA Today, analizirajući podatke ankete koju je proveo zajedno s CNN-om i agencijom Gallup.

80 posto ispitanika smatra da su suradnici Osame bin Ladena u Sjedinjenim Državama i spremni za napad; 54 posto ih očekuje napad u slijedećih nekoliko tjedana. Uoči dolazećeg praznika, Dana rada, u ponedjeljak, vlada je objavila novo upozorenje zbog mogućih napada, - što je učinila nekoliko puta u proteklih gotovo dvije godine -, tako da se opasnost od terorizma službeno i dalje drži pod šifrom 'žuto', dakle 'povećana opasnost'.

Ovog će prazničkog vikenda, inače, kako piše USA Today, 33 i pol milijuna Amerikanaca putovati, većina automobilima, a četvrtina u velike gradove.

Sa stranica New York Timesa saznajemo da tužitelji u desecima američkih saveznih država vode bitku protiv testiranja DNK kao metode oslobađanja ranije osuđenih osoba. Tužitelji tvrde da sama DNK ne može osloboditi osobu – jer su u prošlosti mnogi drugi dokazi bili dovoljni za nju.

Odvjetnici koji u tom pravnom ratu brane otvaranje starih slučajeva i testiranje DNK, tvrde da je tužiteljima više do ugleda, nego do pravde. Kako kažu, koristili su biološke dokaze za osudu, - poput analize kose i krvne grupe -, ali kada ti biološki dokazi oslobađaju, onda im se to ne sviđa. Inače, barem u jednoj saveznoj državi - Floridi - testiranje DNK iz ranijih suđenja bit će moguće samo do listopada. Kako piše njujorški list, i druge savezne države namjeravaju postaviti rok za testiranja u starim slučajevima.

U Washington Postu, jedna urbanističko-javnozdravstvena hipoteza: Amerikanci su sve deblji, između ostalog, i zato što ih sve više živi u predgrađima gradova. Predgrađa, - u Americi, simbol dobrostojećeg života -, prema rezultatima jednog obimnog istraživanja, inkubator su suvišnih kilograma. Žitelji predgrađa sve manje hodaju, a sve više se voze. Oni imaju u prosjeku pet kilograma više od žitelja gusto naseljenih područja, a krvni tlak im je viši čak od onoga pušača.

XS
SM
MD
LG