Linkovi

Joe Queenan: 'Pravi vjernici - tragični unutarnji život sportskih navijača' (24/8/03) - 2003-08-24


Američki pisac, humorist i sportski komentator Joe Queenan upravo je objavio novu knjigu, u kojoj se bavi psihologijom navijača, "True Believers - Pravi vjernici: Tragični unutarnji život navijača".

Joe Queenan, koji sam sebe opisuje kao "ovisnika o sportu" ističe da se, kada se radi o sportu, knjige uglavnom pišu o pojedinim sportskim zvijezdama, o kojima se i tako već sve zna. Kako kaže, rijetke su knjige koje se bave – navijačima. U svojoj novoj knjizi "Pravi vjernici", Joe Queenan ne piše o navijačima koji pune naslovnice u novinama svojim huliganskim ponašanjem ili skidanjem do gola na sportskom terenu, već o prosječnim ljudima koji strastveno vole sport.

"Sport je nešto što je uz nas cijeli život i teško mu je pronaći zamjenu. Naravno, ima ljudi koji vole druge stvari – odlaske u restorane, planinarenje, operu. Ipak, na izvedbi ne možete očekivati da će Pavaroti izgubiti ili pasti. Znači, uživajući u operi zapravo možete doživjeti samo ograničeni raspon emocija. Ili ćete biti u ekstazi ili ćete biti samo zadovoljni, ali sigurno vas neće spopasti ubilački bijes. A upravo to možete doživjeti u sportu," kaže Joe Queenan.

U svojoj knjizi, Joe Qeenan se bavi pitanjima kao što su – koji navijači su pravi huligani, a koji jednostavno znaju uživati u igri? Kakvo zadovoljstvo pronalaze oni koji godinama navijaju za ekipu koja neprestano gubi? Kako kaže, pravi navijači žive od osjećaja nade da će na kraju sve biti u redu. No, što kada se ljubav prema sportu pretvori u pravu opsesiju? Joe Queenan priznaje da se to dogodilo i njemu: "Mislim da ste otišli predaleko, ukoliko vam neka krivo dodana lopta pokvari cijeli dan. Sjećam se kada sam obitelj odveo u Los Angeles. Cijeli dan smo se provodili kao tipični turisti. Poslijepodne smo se vratili u hotel. Televizija je prenosila utakmicu mojeg omiljenog kluba. Izgubili su, a ja sam se tako razbjesnio da sam potpuno izgubio kontrolu. Žena mi je rekla da ih sve pustim na miru. Upitao sam se – zašto mi sport može upropastiti tako lijepi dan?"

Joe Queenan se za pomoć obratio psihijatru. Naišao je na psihijatra koji nije volio niti razumio sport i nije mu mogao mnogo pomoći. Joe Queenan je ipak nastavljao terapiju iz tjedna u tjedan. Kako kaže, njegov klub je, dok je odlazio na terapiju, počeo pobjeđivati, pa je uskoro uvjerio samog sebe da će i nastaviti pobjeđivati, sve dok on bude odlazio psihijatru. Danas je svjestan da se takva praznovjerja mogu pronaći kod mnogih navijača – i to ne samo u Sjedinjenim Državama, već i diljem svijeta.

"Francuzi su izuzetno strastveni ljubitelji Tour de Francea. Englezi su ludi za američkim nogometom. U bilo kojem gradu u Britaniji, svake srijede čak i oni koji ne vole američki nogomet odlaze u lokalni pub da bi pratili utakmice," kaže gospodin Queenan.

U Americi omiljeni sport je baseball, a diljem svijeta najpopularniji je – nogomet, kaže Joe Queenan. Njegova nova knjiga "Pravi vjernici: Tragični unutarnji život navijača" najbolji je dokaz da se čak i sportski ovisnici mogu riješiti svoje ovisnosti, ukoliko priznaju da ona to predstavlja problem i ukoliko se opuste i pokušaju uživati u utakmici.

XS
SM
MD
LG