Linkovi

Bush: 'Irak bojno polje u kontinuiranom ratu protiv terorizma' (23/8/03) - 2003-08-23


Predsjednik Bush je izjavio da se čini kako će Irak biti bojno polje u kontinuiranom ratu protiv terorizma. Gospodin Bush je dodao da strani teroristi "tipa al-Qaide" ulaze u Irak kako bi se suprotstavili snagama koalicije koju predvode Sjedinjene Države stoga jer – po njegovim riječima – "ne mogu podnijeti ni pomisao" da bi Irak mogao postati demokratska zemlja. Govoreći jučer u Seattleu, u saveznoj državi Washington, američki je predsjednik nazvao Irak "vodećom bitkom" u 21. stoljeću, uz napomenu da Sjedinjene Države trebaju i pozdravljaju više vojnika iz savezničkih zemalja kako bi se zaštitile potencijalne mete terorista u Iraku.

Zamjenik američkog državnog tajnika Richard Armitage je izjavio kako je Washington vrlo zabrinut zbog infiltracije stranih terorista u Irak iz Saudijske Arabije, Sirije i Irana. Ovo je zamjenik državnog tajnika izjavio jučer u interviewu za arapsku satelitsku TV mrežu al-Jazeera. Međutim, gospodin Armitage je jasno dao do znanja da to ne znači da Sjedinjene Države smatraju vlade ovih zemalja za to odgovornima, napomenuvši kako se teroriste ne zaustavlja na granicama. Inače, ovaj tjedan je i glavni američki zapovjednik za Irak, general John Abizaid, izjavio kako terorizam predstavlja najveću sigurnosnu prijetnju u toj zemlji.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan imenovao je Ramira Lopesa da Silvu vršiteljem dužnosti predstavnika svjetske organizacije za Irak, koji na tom položaju zamijenjuje Sergija de Mellu. Portugalac da Silva dosad se nalazio na dužnosti koordinatora humanitarne pomoći za Irak. U međuvremenu glavni je tajnik odgovorio i na američke pozive za rezolucijom Vijeća sigurnosti o multinacionalnim snagama Ujedinjenih naroda u Iraku. Gospodin Annan je izjavio da bi to predstavljalo veliki teret Vijeću sigurnosti, ukoliko Sjedinjene Države ne podijele s drugima potpunu kontrolu nad Irakom.

Danas se u Rio de Janeiru očekuje dolazak glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Kofija Annana na bdijenje kojim se odaje počast izaslaniku svjetske organizacije za Irak Sergiju de Mellu stradalom ovaj tjedan u bombaškom napadu u Bagdadu. Očekuje se da će komemoraciji biti nazočan i brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula de Silva. Jučer je brazilski vojni zrakoplov krenuo iz Bagdada s posmrtnim ostacima gospodina de Mella u Ženevu, gdje je pokupio njegovu suprugu i dva sina, a potom se zaputio u Rio, gdje je ovaj diplomat rođen. Prema brazilskim dužnosnicima, posmrtni ostaci ostat će u Riju do nedjelje kad će biti prevezeni u jedno francusko mjesto gdje je gospodin de Mello živio s obitelji.

XS
SM
MD
LG