Linkovi

Nakon 22 godine, na uvjetnu slobodu puštena članica organizacije Weather Underground (22/8/03) - 2003-08-22


Penološko vijeće savezne države New York odlučilo je dopustiti uvjetni otpust iz zatvora za Kathy Boudin, članicu radikalne oružane skupine Weather Underground, koja je 1981. godine bila osuđena za ubojstvo i oružanu pljačku. Dužina kazne bila je od dvadeset godina do doživotne kazne zatvora.

Ljevičarska skupina Weather Underground ponikla je u nenasilnom studentskom pokretu protiv rata u Vijetnamu. No, sredinom sedamdesetih odvaja se od pokreta, razočarana njegovom navodnom neučinkovitošću. Članovi Weather Undergrounda, čiji broj nikad nije prelazio nekoliko stotina, izzvršili su niz bombaških napada i pljački, u kojima je bilo ljudskih žrtava.

1975. godine dobar dio članstva se predao vlastima, nakon što je američki vojni angažman u Vijetnamu priveden kraju. No, Kathy Boudin i nekoliko njezinih kolega udružili su se s aktivistima organizacije Black Liberation Army, te su - među ostalim - 20. listopada 1981. godine izvršili oružanu pljačku oklopnog vozila koje je prevozilo novac iz jedne banke. Ukrali su 1.6 milijuna dolara, a u sukobima koji su uslijedili poginuo je vozač te dva policajca.

Kathy Boudin tvrdila je da za vrijeme napada nije bila naoružana, da nije u njemu sudjelovala te da ga nije planirala, već da je jedino pratila svoje "suborce". Ubojstva koja su uslijedila opisala je nedavno kao "grozne zločine". Opljačkani je novac Weather Underground namjeravao podijeliti siromašnim crncima - izjavila je Kathy Boudin - usporedivši svoj angažman u ovom zločinu s Robinom Hoodom, "koji je krao bogatima da bi dao siromašnima."

Kako piše dnevnik San Francisco Chronicle, zahtjev za uvjetnim otpustom Kathy Boudin bio je dva puta odbijan, da bi jučer bio prihvaćen. Zatvorske vlasti smatraju da je Kathy Boudin rehabilitirana, što pokazuje i njezina aktivnost u zatvoru. Za vrijeme svog 22-godine dugog boravka u zatvoru, gospođa Boudin, kojoj je 60 godina, osnovala je program pomoći za zatvorenike s AIDS-om, program pomoći za zatvorenice s djecom, a napisala je i priručnik za majke čija su djeca, za vrijeme održavanja kazne, usvojena. Kathy Boudin je također za vrijeme izdržavanja kazne magistrirala pedagogiju.

Obitelji policajaca koji su ubijeni u napadi šokirane su puštanjem na slobodu Kathy Boudin, tvrdeći da se radi o osobi koja tijekom svojeg izdržavanja kazne, a niti tijekom suđenja, nikad nije izrazila žaljenje zbog zločina u kojem je sudjelovala.

XS
SM
MD
LG