Linkovi

Školski praznici u znaku rock and rolla (20/8/03) - 2003-08-20


Mnogi mladi Amerikanci dio ljetnih praznika provode u ljetnom kampu. Tamo se najčešće bave nekom tjelesnom aktivnošću, recimo veslanjem, plivanjem ili planinarenjem, no postoje i kampovi za one koje zanimaju kompjuteri, kazalište ili, na primjer, prirodne znanosti. Naš dopisnik iz Los Angelesa Mike O'Sullivan posjetio je jedan prilično jedinstven ljetni kamp - kamp za mladiće i djevojke koje zanima rock and roll.

I ne samo rock and roll. Tu dolaze i oni koje zanima blues ili heavy metal! "Riječ je o jednotjednom tečaju za mlade rock glazbenike, od 12 do 18 godina. Tečaj se sastoji od sviranja u bandu, snimanja CD-a, snimanja video spotova za televizijsku mrežu MTV, nekoliko koncerata te susret s nekim ‘pravim’ rock sastavom, koji je upravo na turneji" - ovako ljetni kamp rocka objašnjava njegov voditelj, Bryan Wrzesinski, direktor Akademije Power Chord iz Los Angelesa, koja organizira ovakva ljetovanja za glazbeno nadarene tinejdžere. Oko 150 polaznika ljetnog rock-kampa svaki dan pohađa po tri seminara, iz predmeta poput kompozicije, organiziranja rock-banda ili snimanja.

Program obuhvaća razne vrste moderne glazbe – od popa, do folka i jazza, pa sve do punk rocka i heavy metala – kaže Bryan Wrzesinski, koji je po zanimanju profesionalni rock glazbenik. Upitali smo neke od polaznika ljetnog rock-kampa, zašto su se odlučili da ljeto provedu upravo na ovaj način?

"Sviram orgulje i pjevam. U bendu svira i moj brat, i to me je inspiriralo da osnujem vlastiti sastav, s njim. Kod kuće inače već sviram u jednom rock-sastavu" - riječi su 16-godišnje Vanesse Harris iz mjesta Castro Valley u sjevernoj Kaliforniji, koja se želi profesionalno baviti glazbom.

Njezina prijateljica Kate Herring, koja svira bubnjeve, voli svirati u rock sastavu zbog osjećaja kolegijalnosti i zajedničkog muziciranja. "Lijepo je biti u društvu vršnjaka koji sviraju sličnu glazbu kao i ti. Takvo se iskustvo ne može steći kod kuće. Tamo nas je tek nekolicina, ovdje mi se baš sviđa zbog toga što nas je mnogo."

17-godišnji Nick Barris iz Mindena u Nevadi u ljetnom rock-kampu je već drugu godinu. "Ovo je izvrstan program za sve koji vole glazbu, bilo kakvu glazbu. Ako kod kuće nemate prilike svirati u rock bandu, dođete ovdje, svirate tjedan dana... Nauči se jako mnogo, ne samo o glazbi, već i kako surađivati s kolegama, naučite puno o ljudima s kojima radite."

Svi se slažu u jednom – ljetni rock-kamp ih uči da će, ako budu uporni, i ako budu puno vježbali, postati ono što žele, a to je rock-glazbenik. Dok to ne postanu (start sneaking music!!), zabavljaju se u ljetnom rock-kampu – sreću nove prijatelje i muziciraju.

XS
SM
MD
LG