Linkovi

Seksualne klinike za mlade - novi program organizacije Planned Parenthood (14/8/03) - 2003-08-14


Prema nedavnom ispitivanju, mnogi dječaci osjećaju se pod pritiskom vršnjaka da moraju stupiti u spolne odnose. Jedna druga studija pokazala je da svaki peti američki tinejdžer tvrdi da je imao spolne odnose prije petnaestog rođendana.

Kako bi pomogla tinejdžerima da donesu ispravne odluke i izbjegnu rizik od trudnoće ili seksualno prenosivih bolesti, jedna neprofitna organizacija provodi program seksualnog prosvjećivanja na području Washingtona, u svojevrsnim tinejdžerskim klinikama. Organizacija "Planirano roditeljstvo" i inače različitim društvenim zajednicama na širem području američkog glavnog grada pruža programe zdravstvenog prosvjećivanja, a tinejdžerske klinike su njezin najnoviji program.

Prijateljska i druževna atmosfera ohrabruje djevojke i mladiće tinejdžerske dobi da izraze svoje stavove, bojazni i dileme bez straha da će ih netko krivo shvatiti ili negativno ocjenjivati, kaže predsjednica organizacije "Planirano roditeljstvo" Jatrice Martel Gaiter.

"Jako nas je iznenadilo da i mladi koji su seksualno aktivni zapravo ništa ne znaju o vlastitom tijelu. Općenito, mladi ne razumiju važnost i ozbiljnost veza i odnosa među ljudima, važnost komunikacije i važnost umijeća rješavanja problema u komunikaciji s drugim ljudima. Isto tako, obraćamo pažnju i na aspekt mentalne higijene, jer se velik broj mladih sučeljava s depresijom ili nekim drugim pitanjima koja im mogu izmijeniti čitav život, a da o njima nemaju s kime porazgovarati i posavjetovati se" - kaže Jatrice Martel Gaiter.

Dopredsjednica organizacije "Planirano roditeljstvo" Virginia Martin smatra da je, kada se s mladima razgovara o seksu, važno obratiti pažnju na motivaciju koja stoji iza riskantnog seksualnog ponašanja djevojčica i dječaka, kada dođu u tinejdžersku dob: "Velik dio ovakvog ponašanja zbiva se u sve mlađoj dobi. Stoga pokušavamo i doprijeti do sve mlađe populacije kako bismo s njima poradili i prije nego što počnu razmišljati o stupanju u seksualne odnose. Pokušavamo procijeniti što je to u današnje vrijeme što tjera djevojčice i dječake u seksualne odnose znatno ranije nego prije dvije generacije ili čak i samo jednu generaciju unatrag."

Prema Virginiji Martin, prednost tinejdžerskih klinika u odnosu na tradicionalne programe seksualnog prosvjećivanja u školama leži u tome što su one stalno dostupne, što svaki tinejdžer može doći kada god poželi i pitati sve što ga zanima točno onda kada mu je to pitanje relevantno. Osim savjetodavnih usluga, tu su i profesionalci koji pružaju medicinske usluge. Organizacija "Planirano roditeljstvo" razvila je program tinejdžerskih klinika u suradnji s drugim društvenim organizacijama, poput udruga mladeži i lokalnih crkvi.

XS
SM
MD
LG