Linkovi

Vjera i sloboda za Iran (13/8/03) - 2003-08-13


1979. godine ajatolah Ruhollah Khomeini preuzeo je vlast u Iranu i uspostavio radikalni režim muslimanskih klerika. Njegov unuk, ajatolah Seyed Hussein Khomeini, danas je otvoreni kritičar tog režima. “Irancima je jasno da su patili od tiranije. Iranci žele slobodu i demokraciju”, rekao je.

Ajatolah Hussein Khomeini, koji je nedavno prebjegao u Irak, nekada je bio gorljivi glasnogovornik iranskog klerikalnog režima. U srpnju 2001. godine on je boravio u Havani kako bi pomogao diktatoru Fidelu Castru u proslavi gotovo 50 godina komunističke vladavine. Na jednoj manifestaciji u Iranu, u lipnju prošle godine, koju je organiziralo Društvo iransko-palestinskog prijateljstva rekao je: “Izrael treba biti zbrisan s lica Zemlje”.

Danas Hussein Khomeini govori drugačije. On je nedavno pozvao narod Irana da samostalno odluči o obliku vlade u u toj zemlji:

"Jedini način koji bi se u ovom trenutku mogao tražiti bio bi referendum o tome želi li narod Islamsku Republiku ili ne. To bi bio najbolji način da se izvučeno iz ove kritične slijepe ulice. Referendum bi pokazao ima li režim doista podršku većine – kao što tvrdi – ili ne."

Ajatolah Hussein Khomeini kaže također da zbacivanje režima Saddama Husseina predstavlja pobjedu za irački narod.

"Nakon što su Amerikanci došli u Irak pitali su nas je li se situacija popravila ili ne. U proteklih 35 godina, režim Saddama Hussseina počinio je toliko mnogo zločina da se teško mogu pronaći paralele u povijesti. Irački narod nije mogao ništa učiniti sve dok Sjedinjene Države nisu priskočile u pomoć. Vjerujem da su Sjedinjene Države došle u Irak kao osloboditeljska sila. Ljudi su sretni kako se stvari rješavaju i optimistični glede budućnosti."

Ajatolah Hussein Khomeini pozvao je, također, na odvajanje crkve i države što predstavlja pogled od kojeg bi se njegov djed okrenuo u grobu. “Vjera treba biti odvojena od vlade kao što je slučaj u Americi”, rekao je on. Takva razdvojenost, dodao je, ključna je za očuvanje individualnih sloboda i integriteta vjere.

XS
SM
MD
LG