Linkovi

Debeli i nesretni (13/8/03) - 2003-08-13


Predebeli tinejđeri imaju manje prijatelja od svojih vršnjaka normalne težine, te mnogo češće pate od depresije i samoubilačkih pobuda ako su, zbog debljine, izloženi poruzi. Tako pokazuju dvije nove studije, čiji su rezultati objavljeni jučer.

Studija znanstvenika Sveučilišta Minnesota, objavljena u tematskom izdanju časopisa "The Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine", posvećenom patološkoj debljini, obuhvatila je pet tisuća tinejđera. Pokazalo se da je 26 posto tinejđera, koji su u školi i kod kuće bili izloženi zadirkivanju zbog debljine, razmišljalo o samoubojstvu, a 9 posto ih je i pokušalo samoubojstvo. Trideset-šest posto zadirkivanih djevojčica patilo je od depresije, kao i 19 posto dječaka.

Istraživanje Richarda Straussa, s Fakulteta za medicinu i stomatologiju sveučilišta New Jersey, te Harolda Pollacka, sa Sveučilišta Michigan, pokazalo je da su predebeli adolescenti mnogo češće izolirani iz društvenih krugova svojih vršnjaka, od mladeži normalne težine. Njihovo je ispitivanje provedeno na više od 17 tisuća mladih u dobi od 13 do 18 godina. U zaključku studije, autori pišu da se manji broj prijatelja u kasnijem životu pretvara u suženi 'društveni kapital', što, posljedično, oblikuje 'ekonomski status određene osobe, njezine obrazovne domete, uspjeh u traženju posla, te, na koncu, mentalno zdravlje i opći boljitak'.

XS
SM
MD
LG