Linkovi

RTX hladi športaše bolje od leda (11/8/03) - 2003-08-11


Svaki sportaš zna u kolikoj mjeri vrućina otežava, pa čak i škodi njegovom učinku. Za neke se pregrijavanje pokazalo fatalnim: od 1995, u profesionalnoj ligi američkog nogometa, 21 sportaš je umro od toplotnog udara. Sada, međutim, jedna nova naprava nudi hlađenje u roku od samo par minuta.

"Rapid Thermal Exchange", - kako se zove nova naprava -, iskorištava prirodnu tendenciju organizma svih sisavaca da se lišavaju pregrijanosti kroz određene dijelove tijela, recimo, ušiju kod zeca, ili jezika kod psa.

Kod čovjeka, mjesta kroz koja se organizam prirodno hladi, dovođenjem krvi u specijalizirana arterio-venske anastomoze, nalaze se na dlanovima i stopalima. Znanstvenici i inžinjeri sveučilišta Stanford, imajući u vidu takav prirodni mehanizam, stvorili su spravu koja, nakon što se u nju gurnu šake, izvlači toplinu iz krvi, te se iz šaka u tijelo vraća pothlađena krv. Posebnim potlakom stimulira se veći dotok krvi u dlanove, koji ubrzava čitav proces.

Za razliku od obične posude s ledom, nova naprava ne izaziva kontrakciju malih krvnih žilica u rukama, koja, inače, izazove upravo suprotan efekt čuvanja topline, umjesto hlađenja.

Trenutna cijena sprave, poznatije po kratici RTX, od 3 tisuće dolara, uglavnom ograničava njezinu uporabu samo na sportske klubove. No, padom cijene, očekuje se da će RTX naći svoju uporabu i u zaštiti osoba koje rade u vrlo vrućem okruženju, te u vozilima prve pomoći, kao metoda smanjenja oštećenja od moždanog udara u vrijeme dok se oboljeli nalazi na putu za bolnicu.

XS
SM
MD
LG