Linkovi

Zbog stresa na poslu, američke kompanije gube godišnje 300 milijardi dolara (10/8/03) - 2003-08-10


Najnovija istraživanja pokazuju da stres na radnom mjestu može poslodavce koštati jako puno. Naime, prema procjenama, zbog stresa na poslu američke kompanije godišnje gube oko 300 milijardi dolara kroz odsutnost radnika s radnog mjesta, te kroz troškove zdravstvene skrbi.

Znanstvenici upozoravaju da je stres kod radnika vodeći uzrok bolesti, depresije i nasilja na radnom mjestu. Strah od nezaposlenosti i nova tehnologija, koja povezuje radnike s poslom 24 sata dnevno, kod mnogih izazivaju konkretne fizičke posljedice. Radnici se žale na bol u mišićima, neprestani zamor, frustiranost i sklonost nasilju. Američki institut za proučavanje stresa procjenjuje da je iz američkih kompanija svaki dan čak milijun radnika odsutno upravo zbog stresa.

Anketa koju je provela organizacija Gallup, 2000. godine, pokazala je da 80 posto Amerikanaca osjeća stres na poslu, te da ih gotovo polovina smatra da im zbog toga treba pomoć liječnika ili terapeuta. 25 posto ispitanika ima potrebu da stres umanje vikanjem ili čak dizanjem ruke na kolege, a 10 posto ih strahuje da bi im neki od kolega mogao postati nasilan. Prema procjenama, svaki tjedan u Sjedinjenim Državama oko 20 radnika smrtno strada na radnom mjestu upravo od ruke kolege.

Podaci Međunarodne organizacije rada pokazuju da su Amerikanci u godini 2000. odradili jedan puni radni tjedan više nego 1990. Amerikanci također godišnje rade gotovo mjesec dana više od Japanaca i čak tri mjeseca više od Nijemaca.

XS
SM
MD
LG