Linkovi

Segway Human Transporter - 'spravica s koje je pao predsjednik Bush' (8/8/03) - 2003-08-07


Još pred par mjeseci, kada bi ljudi vidjeli na ulici Segway, stali bi i zagledali se pitajući se što je to. Sada, kad ga vide znaju o čemu se radi: to je ona spravica s koje je pao predsjednik Bush, a televizija prikazala čitavoj zemlji. Kako izgleda, ni ne htijući, predsjedniku je možda uspjelo ono u čemu je reklamna kampanja zakazala: popularizirati najnovije prijevozno sredstvo, nazvano punim imenom "Segway Human Transporter".

Riječ je o napravi koja se pokreće pomoću održavanja ravnoteže. Naginjanjem tijela naprijed - Segway ubrzava; naginjanjem natrag - Segway usporava; naginjanjem na jednu ili drugu stranu - Segway skreće na tu stranu.

U teoriji jednostavno, u praksi zahtijeva malo vježbe kao što je pokazao primjer pada predsjednika Busha, čija tjelesna kondicija inače uopće nije u pitanju. No, i on je odmah skočio na noge i bio natrag na svom Segwayu, što učine i svi ostali korisnici dok vježbaju vožnju na tom novom prijevoznom sredstvu.

Segway, osim dva postranično postavljena kotača, i baterije koja mu daje brzinu do dvadesetak kilometara na sat, ima vrlo sofisticirani sustav od pet žiroskopa. Upravo on omogućava upravljanje vlastitim tijelom, što, kako tvrde iskusni korisnici, pruža do sada nepostojeće iskustvo sjedinjavanja čovjeka s prijevoznim sredstvom.

S cijenom od 5 tisuća dolara, međutim, to je sjedinjavanje ostalo za sada sporadičan slučaj: na ulicama ih se vidi tek pokoji, unatoč čitavom nizu slavnih ličnosti koje su pokazale svoju vještinu balansiranja na Segwayu. Recimo, pop zvijezda Justin Timberlake testirao je jednog pred publikom od 4 milijuna gledatelja MTV-jeve nagrade za filmove. Skuter se pojavio i u jednoj epizodi hit serije "Frazier". Teniska zvijezda Andre Agassi fotografirana je stojeći na jednom, a i televizijski komičari iz noćnih programa, Jay Leno i David Letterman, imaju svaki svog Segwaya.

Na širem području Washingtona ima ih tek dvadesetak ili tridesetak. Ne dovoljno da bi ih se nazvalo svakodnevnom pojavom, ali dovoljno da izazovu promjenu propisa gradske podzemne željeznice i autobusa: isprva su, zbog motora, bili zabranjeni u metrou, no, sada ih se počelo izjednačavati s biciklima, dakle, mogu se unijeti u podzemnu željeznicu.

XS
SM
MD
LG