Linkovi

Raskoli u kršćanskim crkvama SAD-a zbog odnosa prema homoseksualcima (6/8/03) - 2003-08-05


Brak osoba istog spola - tema je koja izaziva različite rekacije u različitim dijelovima svijeta. U mnogima je tabu, pa se o tome uopće ne govori. Vrhovni sud Sjedinjenih Država nedavno je proglasio neustavnim zakon koji zabranjuje seksulani odnos osoba istog spola. Savezna država Massachussetts razmatra pak ideju o ozakonjivanju bračne zajednice osoba istog spola. Kakva je atmosfera u nekim od najvećih kršćanskih denominacija u SAD-u glede ovog pitanja?

Imate li ikakvih dvojbi da su Amerikanci postali mnogo otvoreniji glede homoseksualnosti, pogledajte samo neke od glavnih televizijskih mreža. Primjerice, neki od glavnih likova u popularnim humorističkim serijama su homoseksualci ili lezbijke. Iako Amerikanci prihvaćaju likove iz ovih serija, to još uvijek ne znači da bi u stvarnom životu bili spremni homoseksualcima pružiti ista prava koja uživaju bračni parovi osoba različitog spola. Većina Amerikanaca doživljava bračnu zajednicu kao zajednicu muškarca i žene. Predsjednik Bush je nedavno, kada ga je jedan novinar upitao za stajalište, pokazao da njegov stav uvelike odredjuje njegova vjera: "Da, svjestan sam da smo svi grešnici. I upozoravam sve one

koji traže trun u oku susjeda, a brvno u svom ne vide. Mislim da je izuzetno važno u našem društvu da se međusobno poštujemo. Da dočekujemo ljude otvorena srca, da budemo gostoljubiva zemlja. S druge strane, to ne znači da netko poput mene treba učiniti kompromis kada se radi o pitanju braka."

Bijela kuća namjerava razmotriti ustavni amandman kojim bi se brak definirao kao zajednica jednog muškarca i jedne žene

Dan nakon ove izjave, Bijela kuća je najavila da je spremna razmatrati ustavni amandman kojim bi se brak definiralo kao zajednicu jednog muškarca i jedne žene. Evangelistički protestanti pohvalno su se izrazili o ovom priopćenju. Vatikan takodjer želi isto, objavljujući nedavno dokument kojim se traži od zakonodavaca-katolika da se suprotstave pokušajima ozakonjivanja brakova osoba istog spola. Takva zajednica definira se u Vatikanu kao kršenje “prirodnog moralnog kodeksa”.

Rimo-katolička crkva i Konvencija Južnih baptista dvije su najveće kršćanske denominacije u Sjedinjenim Državama, i obje se protive homoseksualnosti, karakterizirajući je kao grijeh. Medjutim, to nije slučaj sa svim kršćanskim denominacijama. Primjerice, unitarijanci raširenih ruku prihvaćaju homoseksualce. Ujedinjena metodistička crkva nalazi se pred izazovom jer dio njenih svećenika uporno želi blagosloviti zajednicu osoba istog spola, unatoč službene crkvene politike. Presbiterijanska crkva u Sjedinjenim Državama ima u svojim krugovima najviše nesuglasja glede uloge homoseksualaca u crkvenom.

Homoseksualnost - jedno od najprijepornijih pitanja mnogih kršćanskih denominacija u SAD-u

Mark Achtemeier, profesor teologije na Sveučilištu Dubuque kaže da je homoseksualnost možda najprijepornije pitanje s kojim se sučeljava najveća presbiterijanska crkva u Sjedinjenim Državama, što se dade usporediti s razilaženjem u stajalištima kada se ova crkva trebala odlučiti za ili protiv crnačkog ropstva. On kaže da ovo pitanje može dovesti do velikog raskola u crkvi, jer se raprava zapravo vodi o temeljnim kršćanskim učenjima: "Tradicionalisti su uvjereni da se rasprava vodi o autoritetu Svetog pisma te ukoliko popustite u ovom pitanju, defacto se odričete Biblije. Oni koji se nalaze na progresivnoj strani ove rasprave karakteriziraju problem u pravnim okvirima. Njihovo stajalište je da bi odustajanje od nastojanja za većom integracijom homoseksualaca i lezbijski u crkvu značilo odustajanje od biblijskog postulata da treba pružiti ruku potlačenima." Trenutna praksa ove denominacije jest da se javno deklariranim homoseksualcima i lezbijkama dopušta uključivanje u Presbiterijansku crkvu u Sjedinjenim Državama. Jedino ograničenje je da ne mogu postati svećenici. Svećenicima je pak dopušteno da daju blagoslov zajednici osoba istog spola, ali pritom ne smiju koristiti riječ “brak”. Sigurno je medjutim da, bude li prihvaćen ustavni amandman koji brak definira kao zajednicu jednog muškarca i jedne žene, homoseksualna zajednica neće dobiti pravno priznanje.

XS
SM
MD
LG