Linkovi

'Problematični' ustupci Britancima osumnjičenima za terorizam (3/8/03) - 2003-08-03


Njemački Institut za ljudska prava odluku SAD da neće tražiti smrtnu kaznu za dvoje britanskih zatvorenika na Guantanamu smatra izuzetno važnom ocjenjujući da je njom postavljen presedan kojeg će slijediti ostale zemlje čiji su državljani zatvorenici u američkoj bazi na Kubi. Autori studije o terorizmu i ljudskim pravima odluku drže problematičnom ističući da je malo vjerojatno da će Washington slične ustupke dati i drugim državama s izuzetkom Australije i Pakistana koje su već u razgovorima s Amerikom.

Koautor studije Wolfgang Heinz kazao je da će "to stvoriti dojam posebne naklonosti za bliske saveznike". Njemački Institut za ljudska prava u izvještaju navodi da, unatoč datim koncesijama, antiteroristički zakoni i procedure koje su nakon terorističkih napada 11. rujna 2001. uvele SAD i Velika Britanija "potkapaju temeljna ljudska prava.” Amerika je stvorila otoke kao što je Guantanamo na kojima ne vrijede zakoni i na kojima postoji paralelan svijet izvan stanardne pravne procedure, stoji u izvještaju Njemačkog instituta.

Institut je osnovan prije dvije i pol godine, nezavisna je institucija iako ga finacira vlada. Studija o terorizmu i ljudskim pravima temelji se na razgovorima, novinskim člancima i izvještajima Amnesty Internationala i drugih nevladinih organizacija. Wolfgang Heinz kazao je da SAD i Velika Britanija u antiterorističkoj kampanji ignoriraju ljudska prava u Afganistanu ali i drugim državama.

Pozvao je da se u zemlje gdje su nalaze američki, britanski ili njemački vojnici pošalju nezavisni promatrači, uključujući i promatrače UN kako bi nagledali i dokumentirali slučajeve u kojima se antiterorističkim mjerama krđe ljudska prava. U izvještaju se navodi da ne postoje informacija o kršenjima ljudskih prava u Afganistanu niti je antiteroristička koalicija iznijela broj civilih žrtava u toj državi. Wolfgang Heinz je kazao da velik problem leži i u činjenici da je antiteroristička koalicija vrlo šarena skupina kojoj pripadaju i države koje se mogu svrstati u diktaturu.

XS
SM
MD
LG