Linkovi

Jedinstvom do obnove Iraka (2/8/03) - 2003-08-01


Režim Saddama Husseina je više od tri desetljeća tlačio irački narod, napadao susjedne države i prijetio svjetskom miru. Irački je režim mučio građane, promicao terorizam u inozemstvu i potajno se naoružavao.

Sada, kada je režim Saddama Husseina zauvijek uklonjen, neki preostali elementi bivše vlasti pokušavaju spriječiti zaživljavanje slobode u Iraku. Ciljevi tih kriminalaca su objekti koji označavaju uspjehe koalicije u obnovi Iraka. Ti ubojice su neprijatelji iračkog naroda. Gdje god da operiraju, bit će uhvaćeni i poraženi.

Sjedinjene Države preuzele su veliku odgovornost za budućnost Iraka. Ipak, Sjedinjene Države, rekao je glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher, neće tu odgovornost snositi same: "Britanija i Poljska već su iskazale namjeru da povedu multilateralne divizije u Iraku. Znamo i za trideset drugih zemalja, koje su potvrdile svoje sudjelovanje u operacijama stabilizacije."

Stabilizacija uključuje kako obnovu Iraka, tako i jačanje sigurnosti. "Napori na stabilizaciji su," kako je rekao gospodin Boucher, "očigledno međunarodni."

"Albanija, Azerbejdžan, Bugarska, Republika Češka, Danska, Dominikanska Republika, Estonija, Salvador, Gruzija, Honduras, Mađarska, Italija, Japan, Kazahstan, Latvija, Litva, Makedonija, Mongolija, Nizozemska, Nikaragva, Norveška, Filipini, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Južna Koreja, Španjolska, Britanija i Ukrajina."

Svaki dan, u Iraku se obnavljaju škole, vodovodni sustavi i električni i komunikacijski sistemi. Dapače, Iračani su sastavili novo upravno vijeće. To vijeće imenuje ministre koji će uspostaviti kontrolu nad vladinim ustanovama, te sastavlja novi državni proračun.

"Obnova Iraka tražit će dugotrajnu predanost," rekao je predsjednik George Walker Bush. Koalicija predvođena Sjedinjenim Državama održala je "obećanje da će ukloniti iračkog diktatora i prijetnju koju je predstavljao, ne samo po irački narod, već i po cijeli svijet."

XS
SM
MD
LG