Linkovi

'Blog' - lak put do vlastite web stranice (27/7/03) - 2003-07-27


Premda je korištenje interneta jednostavno, kreiranje web stranice je dugotrajan proces, posebice ako niste stručnjak za HTML, programski jezik koji se za to koristi. Međutim pojavom novog oblika elektronskog izdavaštva zvanog “blog” došlo je promjene, barem za nekoliko stotina tisuća njegovih korisnika.

Zahvaljujući blogu, što je skraćenica od izraza “web log” na internetu se našlo svašta, od loše napisanih tirada do stručnih napisa o opskurnim dijelovima svjetske kulture.

Upitali smo newyorškog publicista koji se bavi tehnološkim temama Petera Meyersa da nam pojasni što je blog i po čemu se razlikuje od web stranice ili chat room-a.

Peter Meyers: Blog je vrsta web stranice koja se razlikuje po tome što je vrlo jednostavno promjeniti njen sadržaj i to se obično čini nekoliko puta na dan. Blogovi su vrlo raznoliki, od dnevnika s ispovijestima usamljenih tinejdžera do zbirki web adresa. Najčešće se radi o kraćem komentaru određenog članka, recimo iz New York Timesa, s web adresom na kojoj se on može naći. Veći dio omogućava posjetiocima stavljanje vlastitih kometara.”

Roseanne Skirble: Koliko uopće ima ljudi koji se time bave?

Peter Meyers: To jer teško reći, njihov broj se stalno mjienja. Prema najnovijim procjenama ima ih blizu 400 tisuća, a broj im ubrzano raste. Ne bi me začudilo ako njihov broj za godinu dana dosegne milijun. Postoji odlična web stranica Technorati.com s popisom blogova te s rang listom '100 najposjećenijih blog stranica'. Postoji nevjerojatna zbirka blogova. Na primjer, blog za ljubitelje nauke, čokolade, kao i štovatelje izvjesnog Sacaragi Honamichi-ja. Nemam pojma tko je ta osoba, ali ako me to zanima, tamo mogu saznati sve o njemu.

Roseanne Skirble: Kako to da je tako jednostavno stvoriti blog, za razliku web stranice ili chat room-a?

Peter Meyers: Ako ste ikada imali nesreću da pokušate stvoriti web stranicu na tradicionalan način onda znate da je to jako teško i povezano s puno zamršenog kodiranja u HTML formatu. To je iznad sposobnosti prosječnog čovjeka. Međutim postoje pomagala za pravljenje bloga koja to čine vrlo jednostavnim.”

Roseanne Skirble: Kako napraviti vlastiti blog?

Peter Meyers: Najlakše je početi s jednim od tri programa koja se najčešće koriste: blogger@blogger.com, Live Journal, te Radio User Land. Svi oni imaju besplatnu i verziju koju se plaća. Pomoću tražilica kao što je Google možete naći mnoga pomagala ali navedena tri su za početak sasvim dovoljna.

XS
SM
MD
LG