Linkovi

Mlatilicom protiv mina (28/7/03) - 2003-07-27


Malo je poslova opasnijih od posla pirotehničara, posla sporog i preciznog koji zahtjeva besprijekornu disciplinu da bi bio uspješno obavljen. Zato pirotehničari i kažu da su u minskom polju sami sebi ponekad najgori neprijatelji. U njihovom poslu ne postoji druga šansa, a prva je greška često i posljednja. Dakle, kako pomoći ljudima koji uklanjaju nagazne mine?

Možda je rješenje stroj za razminiranje Mlatilica MV-4, domaći proizvod, koji je u pohodu i na inozemno tržište. U Hrvatskoj je od mina poginulo više od 400 ljudi, od kojih 17 pirotheničara. Da bi izbjegli da i njihovi pirotehničari postanu dio tužne statistike hrvatska tvrtka Dok-ing prije nekoliko godina počela je proizvoditi strojeve za razminiranje.

Lani proizvedena mlatilica MV-4 četvrta je generacija tih strojeva koje je konsturirao inženjer Vjekoslav Majetić, direktor tvrtke koja je manjim dijelom u vlasništvu američkog investicijskog fonda SEAF. Ovaj stroj na daljinsko upravljanje radi pomoću valjka i mlatilice na kojoj se nalazi 40 lanaca s kopačima koji u minskom polju aktiviraju protupješačke i protutenkovske mine postavljene na dubini do 20 cm.

Za svoj, svega pet tona težak, proizvod kojim se nastoje probiti na inozemno tržište u Dok-ingu kažu da je efikasan na svim terenima, brz, mobilan, štedi gorivo i vrijeme i nije, kao većina sličnih, adaptiran gradjevinski stroj: "Stroj ne mogu probiti krhotine minsko eksplozivnih sredstava ili drugih sredstava prilikom razminiranja. Upravljan je daljinski, s njim se može upravljati na udaljenosti do 5 kilometara, a u tom slučaju mora imati ugradjen video sustav kojeg mi isporučujemo uz stroj," kaže direktor tvrtke Majetić za Glas Amerike.

Mlatilica MV-4 mjesečno može očisititi u prosjeku oko 150 tisuća kvadrata, a stoji, ovisno o opremi, od 230 do 260 tisuća eura. "U usporedbi s većim strojevima koji stoje par milijuna eura, a skupi su i teški za transport i uništavaju ceste, naš proizvod je lako prenosiv, nije skup, a uložen novac vrati se za pola godine," kaže Majetić.

Iako prilično detaljno eliminira minsko-eksplozivna srestva uključujući i i mine iznenadjenja, stroj po hrvatskom zakonu ne može biti jedina metoda čišćenja terena, pa u minsko polje nakon mlatilice ulaze pirotehničari s psima i strojnim metal-detektorima. Respektirajući razornu snagu mina i svjesni da uvijek postoji mogućnost da mlatilica posao nije odradila do kraja, osobito na manje pristupačnim terenima, Dok-ingovi pirotehničari pri ulasku u minsko polje ne misle da je posao nakon stroja sigurniji i lakši.

To je vjerojatno jedan od razloga što su svi na broju. Dok-ing je jedina hrvatska tvrtka koja je nedavno pobijedila na UN-ovom natječaju za strojno razminiranje. Iako ugovorom nije precizirano kada će i gdje u svijetu raditi na svom, nakon Konga, drugom inozemnom poslu u Dok-ingu vjeruju da bi njihovo odredište mogao biti Irak.

Nadaju se da bi, čim se stabilizira sigurnosna situacija u Iraku sa svojim strojevima mogli raditi na razminiranju Iraka kao ispomoć američkim kompanijama. U Hrvatskoj je ostalo još oko 1600 četvornih kilometara sumnjive površine koju se planira u potpunosti pregledati i očistiti od mina do 2010 godine. Taj će se cilj teško ostvariti, jer Hrvatska uglavnom sama financira razminiranje, a nema 800 milijuna kuna godišnje koliko je potrebno da bi u narednih sedam godina državu očistila od, procjenjuje se, jos oko 700 tisuća mina.

Za razminiranje je ove godine iz proračuna izdvojeno 165 milijuna kuna godišnje, a neveliki financijski kolač izmedju sebe dijeli čak 45 tvrtki registriranih za poslove razminiranja. Rezultat su potplaćeni pirotehničari i izuzetno niska cijena razminiranja po metru četvornom, trenutno niža od cijene održavanja zagrebačkih parkova. Financijski direktor Dok-inga Zoran Krešić kaže da je jedini izlaz za ovu zagrebačku tvrtku proboj na strano tržište.

"Naši strojevi za razminiranje su proizvodi visoke tehnološke razine i kao takvi su na inozemnom tržištu odavno dobili potvrdu. Mi smo dobavljač Ministarstva obrane Hrvatske, Irske i Švedske, obavili smo testiranje za izraelsku vojsku, ovo ljeto obavit ćemo testiranje za kanadsku vojsku, a u planu je i testiranje za Pentagon. To su za nas važna priznanja koja će, nadamo se - rezultirati konkretnim poslovnim ponudama," kaže Krešić. U Dok-ingu se nadaju da bi njihova mlatilica možda mogla postati izvozno prepoznatljiv hrvatski proizvod. "Kao Cedevita ili Sumamed," smije se Krešić.

XS
SM
MD
LG