Linkovi

Plaćeni godišnji odmor - sve kraći i sve rijeđi (28/7/03) - 2003-07-27


Dok Europljani u pravilu uživaju u višetjednom godišnjem odmoru, plaćeni godišnji odmor u američkom privatnom sektoru, postaje sve kraći i rijeđi.

"To je velika šteta" - zaključuje u kritički intoniranom članku Washington Postu Joe Robinson, autor knjige "Raditi da bi se živjelo - vodič prema sadržajnom životu". On smatra da bi Sjedinjene Države, kao i europske zemlje, trebale zakonski propisati obavezni i univerzalni plaćeni godišnji odmor.

Statistika koju je objavilo američko Ministarstvo rada pokazuje da američki djelatnik, nakon prve godine provedene na poslu, može računati s - u prosjeku - tek 8 dana plaćenog godišnjeg odmora, a nakon tri godine provedene na istom poslu s deset dana plaćenog godišnjeg odmora.

Istraživanje koje je provela internet tvrtka Expedia.com pokazuje da će Amerikanci ove godine provesti 10 posto manje vremena na godišnjem odmoru nego prošle godine. Većina ih to objašnjava manjkom slobodnog vremena, odnosno činjenicom da imaju previše posla.

No, također je činjenica da 13 posto američkih tvrtki svojim zaposlenicima uopće ne daju niti jedan dan plaćenog godišnjeg odmora. Takvih je tvrtki danas za pet posto više nego prije pet godina. U saveznoj državi Washington, čak 17 posto uposlenih uopće nema plaćeni godišnji odmor.

"Plaćene godišnje odmore u Americi, kako se čini, čeka sudbina privatnih pekara ili drive-in kina - polako nestaju" - piše u Washington Postu Joe Robinson. Autor ukazuje da zaposleni Amerikanci nisu radili tako mnogo još od dvadesetih godina prošlog stoljeća, u vrijeme velike ekonomske depresije.

Primjerice, 40 posto zaposlenih radi više od 50 sati tjedno. Joe Robinson smatra da je uzrok tome činjenica da je privatni sektor motiviran poslovnom logikom koja se temelji na štednji, gdje god se ona može provesti. "Jedan uposlenik danas često obavlja posao trojice. Posao se, zbog moderne tehnologije, često obavlja pod pritiskom iznimno kratkih rokova. Ljude je strah da će izgubiti posao. Tu je i osjećaj krivnje, temeljen na protestantskoj radnoj etici, povezan uz navodno 'gubljenje vremena', koje Amerikanci asociraju s dokolicom. Menadžeri to iskorištavaju."

Joe Robinson smatra da plaćeni godišnji odmor ne smanjuje opću produktivnost - što često tvrde američki poslodavci - već je povećava. Američke tvrtke koje su uvele trotjedni plaćeni godišnji odmor bilježe povećanje i profita i produktivnosti. To se ne odnosi samo na tvrtke high-tech sektora, već i na tvrtke koje upošljavaju nekvalificirane radnike - tvrdi u Washington Postu Joe Robinson.

XS
SM
MD
LG