Linkovi

John Maclean: 'Vatra i pepeo' (27/7/03) - 2003-07-26


Ova ljetna sezona ponovno je donijela katastrofalne šumske požare diljem Sjedinjenih Država. O ovoj temi upravo je objavljena i knjiga pod naslovom "Fire and Ashes – Vatra i pepeo: na prvim linijama bojišnice protiv šumskih požara". Autor John Maclean piše o poukama koje su američki vatrogasci tijekom godina izvukli iz velikih šumskih požara, kao i raspravama koje se vode o prevenciji požara.

John Maclean naslijedio je ljubav prema prirodi od svojeg oca Normana, poznatog po svojim djelima o pecanju. Norman Maclean je i sam napisao jednu knjigu o požarima, koju je njegov sin uredio nakon njegove smrti. John se kasnije zainteresirao za ovu tematiku i nedavno je objavio svoje najnovije djelo "Vatra i pepeo". Šumski požari, kako kaže, postaju vrlo zabrinjavajući partner američkog društva.

"Možda požari danas ne uništavaju toliko hektara šume kao u 19. stoljeću. No, u zadnjih stotinu godina, američki Zapad postaje sve napučeniji. Nedavni požar u Aspenu u Arizoni nije bio posebno velik, no izgorjelo je 350 objekata i zato se našao u novinama."

Šumski požari u zadnje vrijeme postaju sve opasniji i destruktivniji, jer su američki vatrogasci u zadnjih stotinu godina gušili sve požare. Zato su, dodaje John Maclean, šume pune nagomilanog gorivog materijala, koji samo čeka da plane. Kada se uzme u obzir i suša koja već godinama vlada Zapadom, dobiva se – recept za katastrofu. John Maclean u svojoj knjizi piše i o ljudskom faktoru u izbijanju šumskih požara. Kao primjer navodi veliki požar u Californiji, koji je 1953. odnio živote petnaestorice vatrogasaca.

"Taj požar podmetnuo je sin jednog vrlo cijenjenog šumara. Nešto slično se dogodilo i u Arizoni, gdje je jedan vatrogasac podmetnuo najveći požar u povijesti te države. Onaj piroman iz Californije rekao je policiji da je samo želio spaliti gusto žbunje, koje je naraslo, jer ovčari više nisu, zbog politike suzbijanja svih požara, svake jeseni spaljivali terene za ispašu."

Danas je, ističe gospodin Maclean, takva politika suzbijanja požara napuštena, dakle, piroman je bio ispred svojeg vremena. Ipak, i danas prevencija požara izaziva razne debate.

"Suzbijanje požara je vrlo kontroverzna tema. Sadašnja je politika – da treba preventivno spaljivati šipražje. No, 2000., jedna takva akcija preventivnog spaljivanja izmaknula je kontroli i uništila mjesto Los Alamos, inače mjesto u kojem je stvorena atomska bomba. Ipak, šumski požari dio su naše prirode i čak pozitivno utječu na vegetaciju."

John Maclean zaključuje da su efekti svakog požara uvijek kastastrofalni, no da vatrena stihija za sobom, nakon nekoliko godina, često ostavlja bogatu mladu vegetaciju.

XS
SM
MD
LG