Linkovi

Danas će biti objavljeno kongresno izvješće o terorističkim napadima od 11. rujna (24/7/03) - 2003-07-24


Nakon mnogih mjeseci istrage danas će biti objavljeno izvješće Zajedničkog istražnog odbora Zastupničkog doma i Senata o terorističkim napadima od 11. rujna. Očekivano izvješće nije povjerljive prirode.

Iako su preliminarni zaključci objavljeni u prosincu prošle godine, a dijelovi izvješća su procurili u različite američke medije, neki njegovi dijelovi mogli bi još uvijek dovesti do postavljanja novih pitanja. Amerikanci su već saznali za neefikasnost pri razmjeni obavještajnih informacija između različitih agencija vlade Sjedinjenih Država.

Međutim, očekuje se da će ovo izvješće ponuditi i neke nove pojedinosti s naglaskom na propustima Saveznog istražnog ureda FBI-ja, Središnje obavještajne agencije CIA-e, čak i Nacionalne agencije za sigurnost NSA. Ono što je izostavljeno iz javnog dijela izvješća, ali se nalazi u verziji s oznakom "povjerljivo", informacije su u kojima se kritizira Saudijska Arabija zbog nedovoljnog entuzijazma da se nosi s muslimanskim ekstremistima. Zastupnici u Kongresu ističu da se u izvješću neće naći neki ključni dokaz koji bi pokazao da su obavještajne agencije mogle predvidjeti točno što će se dogoditi 11. rujna. U međuvremenu, jedna odvojena neovisna komisija i dalje provodi istragu o događajima koji su doveli do napada od 11. rujna.

XS
SM
MD
LG