Linkovi

Protiv kolesterola - 'majmunskom dijetom' (25/7/03) - 2003-07-24


Brinete li o visokom kolesterolu, počnite se hraniti onako kako su se hranili naši preci bliski majmunima. Rezultati istraživanja objavljenog u najnovijem izdanju Časopisa Američke medicinske udruge (Journal of American Medical Association) pokazali su, naime, da striktna vegetarijanska dijeta s vrlo malo masnoća može smanjiti razinu kolesterola u krvi u istoj mjeri u kojoj to mogu i moderni lijekovi za kolesterol.

Glavne komponente primitivne "majmunske dijete", koja, kažu znanstvenici, pomaže u snižavanju kolesterola su biljni steroli, koji se mogu naći u uljima biljnog podrijetla i obogaćenom margarinu, vlaknina, koja se nalazi u ječmu, zobi i patlidžanu, te bjelančevine iz soje i razne vrste oraščića. Ljudi koji se pridržavaju ove primitivne dijete mogu smanjiti razinu "lošeg kolesterola" u krvi za oko trećinu.

Znanstvenici Sveučilišta Toronta, koji su proveli ovo istraživanje, vjeruju da je bi se ljudi, zbog njihove evolucijske adaptacije, trebali hraniti slično kao što se hrane gorile i orangutani.

U okviru istraživanja, koje je obuhvatilo 46 ispitanika, kod onih ispitanika koji su slijedili "majmunsku dijetu" razina štetnog LDL kolesterola pala je za četiri tjedna za 29 posto, a kod onih koji su uzimali lijek lovastatin pala je za 31 posto.

Voditelj istraživanja, dr. David Jenkins, kazao je da bi ova studija mogla, ukoliko njeni rezultati budu potvrđeni, pokazati ljudima da se protiv kolesterola mogu – vrlo uspješno - boriti i ispravnom prehranom, a ne samo lijekovima.

XS
SM
MD
LG