Linkovi

Grdešić: Hrvatski vojnici krajem godine na sjeveru Iraka (24/7/03) - 2003-07-23


GA: U kojoj su fazi pregovori između Hrvatske i Sjedinjenih Država oko mogućeg upućivanja hrvatskih vojnika u Irak?

IG: Ovdje su bili prvo predstavnici Ministarstva obrane – pomoćnica ministrice Antunović, Jelena Grčić-Polić, a u Središnjem zapovjedništvu u Tampi za regiju, u koju spadaju i Afganistan i Irak, bila su dva naša časnika zajedno s našim vojnim izaslanikom. Tamo se razgovaralo konkretnije o oblicima i mogućnostima upućivanja jedne hrvatske jedinice u Irak. Kao što znate, hrvatska Vlada je već donijela zaključak o upućivanju jedne manje postrojbe vojnika specijalnih operacija i sada se radi na tehničkoj realizaciji toga. Naravno, konačnu odluku o tome će donijeti Hrvatski sabor.

GA: Čini li Vam se da ovo pitanje izaziva neku vrstu kontroverze u samoj Hrvatskoj?

IG: Ne mislim da izaziva kontroverzu. Dapače, ako pratite medije, sami vojnici su svi dobrovoljci. To su profesionalni, visoko osposobljeni vojnici koji u svojoj vojničkoj karijeri to doživljavaju kao nešto izuzetno važno za njihovo daljnje usavršavanje. Što se političkih dimenzija tiče, Hrvatska je opredijeljena – i to je našoj javnosti poznato – za suradnju sa Sjedinjenim Državama, bilo kroz Partnerstvo za mir, NATO savez, ili specijalne misije, poput one u Afganistanu, gdje se nalazi hrvatski vojni policajci. I ovdje, kao što se sjećate, mi smo se zalagali za razoružanje Iraka. Mi smatramo da sada, kada je ono postignuto, Hrvatska može doprinijeti njegovoj stabilizaciji i na ovaj način. Ne bih rekao da je to posebno kontroverzno pitanje unutar Hrvatske.

GA: U hrvatskoj javnosti, kako se čini, postoji velika briga za te vojnike zbog, između ostaloga, mogućih terorističkih napada u samom Iraku. Možete li nam reći kako reagira američka strana na razgovore oko upućivanja hrvatskih postrojbi u tu zemlju?

IG: Naravno, svi smo mi zabrinuti. Vidimo kakve su vijesti. Očekujemo da će se situacija stabilizirati. Čini se da su ovi posljednji događaji u Iraku na tom putu. Ono što vam sada mogu reći jest da se planira da hrvatska jedinica bude u sastavu i u prostoru koji kontroliraju američke snage, dakle, da bude u okrilju američkih postrojbi, i to u sjevernom dijelu Iraka, vjerojatno u prostoru koji kontroliraju Kurdi. Američka se strana pokazala izuzetno dobro raspoložena prema primanju hrvatskih vojnika. Oni znaju da su svi naši vojnici prošli ratnu školu, i to u pravome smislu. Svi ti dobrovoljci su veterani Domovinskog rata, koji su iskusili borbu, koji znaju što je pravi okršaj i američka strana to visoko cijeni. Ono što će nama trebati jest američka tehnička pomoć u pripremi te postrojbe obzirom na specijalne uvjete u koje ti vojnici odlaze. Dio naše opreme ne može zadovoljiti pustinjske uvjete. Radi se ustvari o suradnji i razmatranju pojedinačnih tehničkih detalja takve suradnje.

GA: Navodno je riječ o posebnoj postrojbi specijalne namjene iz Delnica.

IG: Da, riječ je o vojnicima specijalnih postrojbi za posebne namjene, koji mogu obavljati poslove vojne policije, patrole, zaštite objekata i interventnih akcija. Dakle, radi se o jednoj visokofleksibilnoj, visokokvalitetnoj jedinici.

GA: Znate li o koliko se ljudi govori i, ako se donese definitivna odluka, kada bi oni mogli biti upućeni u Irak?

IG: Radi se o jednoj kompletnoj maloj jedinici, dakle, i o vojnicima i o logistici u zapovjedništvu. Mislim da je tu riječ o nekih pedeset pripadnika jedinice.

GA: Možete li pretpostaviti kada bi oni mogli otići?

IG: Kako sada stoje stvari – naravno, treba pričekati da, prema našem zakonu, Sabor odluči da li će uputiti vojnike u Irak ili ne – ako sve bude teklo onako kao što očekujemo, ja vjerujem da bi oni do kraja ove godine mogli biti spremni za upućivanje u Irak.

GA: A na koje razdoblje bi bili upućeni?

IG: Oni odlaze praktički s neograničenim terminom, s time da je dogovor da se vojnici rotiraju. Nakon nekog određenog vremena provedenog na terenu, oni bi bili zamijenjeni svježim postrojbama.

GA: U ovom trenutku, nikakvo hrvatsko vojno izaslanstvo ne razgovara u Sjedinjenim Državama s američkim dužnosnicima?

IG: Razgovori su već obavljeni prije nekoliko dana u Središnjem zapovjedništvu u Tampi.

GA: Ljeto je, dosta vruće politički i ovdje i u Hrvatskoj. Možete li prokomentirati trenutne odnose sa Sjedinjenim Državama. Washington ima novog veleposlanika u Zagrebu. Kako stvari tu stoje?

IG: Mislim da ulazimo u novo razdoblje odnosa s novim veleposlanikom u Zagrebom, gospodinom Frankom, ali i sa starim veleposlanikom u Washingtonu na vrlo važnom mjestu zamjenika pomoćnika državnog tajnika za jugoistočnu Europu. Imamo dva važna stara i nova američka djelatnika za Hrvatsku. Bit će to prilika da obnovimo mnogo toga u našim odnosima i već smo u pripremi nekoliko inicijativa. Čim prođu ove ljetne temperature, hrvatsko-američki odnosi ulaze u novu fazu.

XS
SM
MD
LG