Linkovi

Stabiliziranje Iraka (23/7/03) - 2003-07-23


Po prvi puta nakon tri desetljeća, narod Iraka ima nadu u stvaranje bolje budućnosti za sebe. Raznolika skupina od 25 čelnika, uključujući šiite, sunite, Kurde, jednog kršćana i jednog Turkmena, odabrana je kao Iračko upravno vijeće.

S Upravnim vijećem, Iračani poduzimaju prve korake ka samoupravi. Vijeće će imenovati ministre, izraditi proračun, te započeti proces kojim će Iračani sastaviti svoj novi ustav.

Kao što je rekao glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan, koalicija, na čelu sa Sjedinjenim Državama, 'bilježi značajan napredak u Iraku': "Još uvijek ima nekih problema. Postoje neki pristaše Saddama Husseina i njegovog bivšeg režima, pripadnici stranke Baath te drugi iz inozemstva koji pokušavaju omesti ove uspjehe. Često, oni imaju na meti upravo naše uspjehe."

Ostaci režima Saddama Husseina izveli su napade na lokalne iračke dužnosnike, na vojnike koalicije, te na elektrane. Kao što je rekao glasnogovornik Bijele kuće McClellan, dok Irak 'napreduje, ima ljudi koji podrivaju taj uspjeh': "Usredotočili smo se na sigurnosnu stranu. To je i dalje na vrhu prioriteta, kao stabilizacija i osiguravanje zemlje. Ali ostat ćemo u Iraku koliko god bude trebalo da to postane slobodna i demokratska zemlja. Važan aspekt toga jest, također, činjenica da će slobodan i demokratski Irak pomoći postizanju mira i stabilnosti na Srednjem Istoku, što je važno za stvaranje i sigurnije zemlje i sigurnijeg čitavog svijeta."

"Svijet će, na koncu, kako se bude širila sloboda," rekao je predsjednik Bush, "uvidjeti što je Saddam Hussein učinio za mentalitet naroda Iraka … A polako, ali sigurno, narod Iraka će naučiti odgovornost koja dolazi sa slobodnim društvom."

XS
SM
MD
LG