Linkovi

Parlamentarni izbori u Hrvatskoj u studenome (21/7/03) - 2003-07-21


Danas su predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, premijer Ivica Račan te predsjednik Sabora, Zlatko Tomčić dogovorili da se parlamentarni izbori održe u drugoj polovici studenog ove godine. Premijer Račan je izjavio da je najprije potrebno završiti posao vezan uz Europsku uniju:”

Rokovi koje imamo s te strane poklapaju se s našim željama o izborima. To znači, očekujemo izbore, kao što sam to ponovio već 10-15 puta, u drugoj polovici studenog!”

Račan je naglasio da bi možda bilo bolje, kako predsjednik Mesić predlaže, održati izbore iduće godine, ali ipak će se održati u studenom kako bi se razbili predrasude o manipuliranju rokom izbora zbog mišljenja Europske komisije o kandidaturi za članstvo u Europskoj uniji – kaže hrvatski premijer ta dodaje:” I najkasniji rok za izbore bit će prije nego od Europske komisije dobijemo mišljenje, za koje ja vjerujem da će biti pozitivno. Prema tome, skinimo jednom zauvijek kalkulaciju o datumu izbora i pozitivnom mišljenju Europske unije.”

“Kada zagovaram izbore u proljeće iduće godine nastupam u ulozi birača” - izjavio je predsjednik Mesić - “jer će se rezultati ove vlade vidjeti tek tada. No, imam razumjevanja i za odluku vladajuće koalicije koja se susreće s konkretnim problemima u radu Sabora. Vi sada imate zastupnika, ja pri tome ne bih htio nikoga uvrijediti, koji bi morao plaćati što dolazi u Sabor, a ne da zato još prima plaću za ono što radi. Očito je da ima ljudi koji ne pomažu niti razvoju hrvatske demokracije niti hrvatskog parlamentarizma”- rekao je Stjepan Mesić. Predsjednik Sabora Zlatko Tomčić daje potporu održavanju izbora u studenom, jer će novoj vladi trebati vremena da bi dokazala da je istom kursu kao i ova vlada, kad su u pitanju eurointegracije.

Novinare je zanimalo što se dogadja sa slučajem generala Ante Gotovine? U javnosti se stvorio dojam da je nakon njegovog interview-a dobro sve krenulo, ali sada se ima dojam da je sve stalo. Otkud taj zastoj, upitali su novinari predsjednika Mesića:” Malo je sve stalo vjerojatno zbog godišnjih odmora!” Ova je izjava izazvala smijeh, ali predsjednik Mesić je dodao da u stvari sve ovisi o procjeni generala Gotovine:” Do sada su procjenjivali njegovi savjetnici, sad bi bio red da situaciju procjeni sam, jer radi se o njemu” – rekao je na kraju susreta s novinarima predsjednik Mesić.

XS
SM
MD
LG